EPCG: Sjednica akcionara odložena za 9. septembar

dsc_0007_0_0
EPCG
  • Autor onogost.me
  • 20.08.2016. u 13:26

Vanredna Skupština akcionara Elektroprivrede, na kojoj će se razmatrati odluka o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, odložena je za 9. septembar.

Sjednica je prvobitno bila zakazana za 31. avgust, a dioničari će, prema proširenom dnevnom redu, razmatrati i odluke o knjiženju u EPCG i potvrđivanju ugovora za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

Na dnevnom redu biće i odluke o prihvatanju ostavke i razrješenju, kao i izboru članova Odbora direktora EPCG.

Radni tim za implementaciju projekta, koji čine predstavnici Vlade, EPCG i Rudnika uglja, i predstavnici Škoda Prahe usaglasili su finalnu cijenu za drugi blok TE.

Škoda Praha se obavezala da realizuje projekat po cijeni od 324,5 miliona eura u skladu sa usaglašenim ugovorima o uslugama izrade Glavnog projekta i o izvođenju radova.

Kompanija se obavezala i da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove Evropske unije  standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja.

U junu 2013. godine proslijeđeno je 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za taj projekat.

Nakon intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, u aprilu prošle godine konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude koja je stigla od češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura.

Preliminarno ponuđena cijena Škode Prahe je iznosila 359,4 miliona, dok su predstavnici crnogorskog Radnog tima ponudili 349, 2 miliona eura.

Nakon utvrđivanja konačnog predloga, početna cijena je umanjena za oko 25 miliona.

Skupština Crne Gore je krajem jula usvojila i Zakon o potvrđivanju Protokola između vlada Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kojim se uspostavlja adekvatan pravni okvir za dalje unaprijeđenje bilateralne ekonomske saradnje u navedenim oblastima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) imenovaće danas na vanrednoj sjednici novi sastav Odbora direktora.