Autor: onogost.me
Foto: onogost.me/arhiva
12:39
23.6.2021.

EPCG: Završetak projekta HE Komarnica u novembru

Idejni projekat buduće hidroelektrane (HE) Komarnica trebalo bi da bude završen u novembru, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).


Na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata – Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i beogradske kompanije Hidroinženjering, saopšteno je da se izrada projektne dokumentacije realizuje po ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji EPCG i Elektroprivreda Srbije EPS zaključile još 1992. godine.

Tim ugovorom je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora, Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima.

Foto: EPCG

Iz EPCG su podsjetili da projekat buduće HE Komarnica podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 megavata (MW) sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 metara nadmorske visine.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE Komarnica uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama – postojećom HE Piva i budućom HE Kruševo.

„Očekivana godišnja proizvodnja HE Komarnica iznosi i do 213 gigavat sati (GWh) električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio“, zaključuje se u saopštenju.

Na prošlogodišnjem protestu koji su organizovali mještani šavničkog kraja i predstavnici nevladinog sektora (NVO) povodom projekta izgradnje hidroelektrane "Komarnica", kazali su da neće dozvoliti gradnju hidroelektrane a tada su doveli u pitanje i isplativost samog projekta.

Velizar Kasalica, ispred dijela mještana Komarnice kazao je na tom skupu da će mještani stati u odbranu ovog „dragulja“, ukazujući na mogućnost dovođenja u opasnot ovog kraja od poplava.

„Napomenuo bih da je Komarnica bujična rijeka, pošto se nastavlja devastacija šumskog kompleksa koji je inače zaštitnik bujičnih voda, ta kota 811 na koju je planirana HE  „Komarnica“ nam garantuje, ako u nekim budućim vremenima nadođe Komarnica,  jezero neće prihvatiti toliku količinu vode i same kuće će doći u opasnost“, istakao je tom prilikom Kasalica.

Portal Onogošt objavio je tekst sa pomenutog skupa mještana i predstavnika NVO sektora. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  27.7.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera, saopšteno je iz UIP-a.

 • 16:42
  27.7.2021.

  Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte. Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja održane danas.

 • 14:43
  27.7.2021.

  U Crnoj Gori ima više od 100.000 bespravno sagrađenih objekata, a za legalizaciju je podnijeto svega 50.000 zahtjeva.

 • 14:40
  26.7.2021.

  Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?