Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Fidelity: Evropa sad 2 ukida sve doprinose, to košta 600 miliona godišnje

novac10
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 23.09.2023. u 12:16
Programom Evropa sad 2 biće ukinuti doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje, a ukidaju se i doprinosi za nezaposlenost kao i doprinosi za Fond rada, navodi su analizi kompanije Fidelity consulting.

Kako su pojasnili, do tog zaključka su došli zahvaljujući kalkulatoru koji je objavljen na sajtu Pokreta Evropa sad, a koji izračunava neto platu nakon realizacije projekta.

Iz Fidelitija navode da ustvari kalkulator izračunava trenutni iznos bruto plate.

"Kako bi testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu, od 797 eura. Šta smo dobili - neto plata za jul po ES2 iznosi 993 eura, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu. Ovo nepretenciozno dešifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu - doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti. Uz njih, ukidaju se doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca), doprinosi za Fond rada kao i porez na dohodak od kojega se u najvećoj mjeri finansiraju opštine", navode iz Fidelity consulting.

Dodaju da će to imati "nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO i opština".

"Za finansiranje ovog povećanja, treba nam godišnje tačno 606.872.448 eura ili preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. Za 10 godina, ovaj program koštaće šest milijardi eura koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu".

Iz Fidelity consulting su pojasnili i kako su došli do tog iznosa.

"Uzeli smo broj zaposlenih na kraju jula (258.024), pomnožili sa mjesečnim povećanjem prosječne plate (196 eura) i sve to pomnožili sa 12 mjeseci. Kada se ta tri broja pomnože, dobija se cifra od 606.872.448 eura. Računica je jednostavna - svaki građanin Crne Gore, njih 620.000, od beba do baba i đedova, za ovu finansijsku avaturu će 'izdvojiti' po oko 1.000 eura godišnje".

Iz ove kompanije ističu i da se postavlja pitanje odakle će se nadomjestiti 606 miliona eura ili 10 odsto BDP-a godišnje.

"Ovdje nismo obračunali koliko para fali za najavljeno povećanje prosječne penzije na 600 eura", pojašnjeno je iz Fidelity consulting.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Interesuje me da li će penzioneri kao i svi ostali gradjani plaćati svaku vrstu liječenja u bolnici ,ako se ovaj zakon usvoji.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.