Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:21
15.9.2020.

Finansijski sistem u dosadašnjem periodu stabilan

Finansijski sistem u Crnoj Gori bio je u dosadašnjem periodu stabilan, uz prisustvo objektivnih i kompleksnih rizika koji se mogu materijalizovati pod uticajem dalje pandemije, ocijenjeno je danas na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.


Iz Centralne banke (CBCG) je saopšteno da je na sjednici zaključeno da takva situacija zahtijeva stalni monitoring u finansijskom sektoru.

Savjet je razmotrio Informaciju o finansijskoj stabilnosti za drugi kvartal ove godine, sa posebnim osvrtom na uticaje pandemije koronavirusa na ukupnu finansijsku stabilnost u zemlji.

„Razmatrajući trendove u međunarodnom makroekonomskom okruženju, konstatovano je da je pandemija koronavirusa gurnula ekonomiju eurozone u istorijsku recesiju. Prema preliminarnim podacima, ekonomska aktivnost u eurozoni u drugom kvartalu ove godine zabilježila je rekordan pad od 12,1 odsto“, navodi se u saopštenju.

Evropska centralna banka (ECB), kako su kazali, primjenjuje dodatne mjere pomoći tržištima i sprovodi politiku daljeg kvalitativnog popuštanja.

„Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, tokom prvih šest mjeseci zabilježeni su negativni trendovi u oblasti turizma, građevinarstva i industrijske proizvodnje“, dodaje se u saopštenju.

Što se bankarskog sektora tiče, konstatovano je da su banke, zahvaljujući mjerama CBCG, spremno dočekale krizni period i da bankarski sektor karakteriše zadovoljavajuća likvidnost, solventnost i kapitalizovanost.

„CBCG je obezbijedila instrument podrške za sistemsku likvidnost od ECB-a, pa je Crna Gora dobila mogućnost da, prvi put, sa ECB-om, u slučaju potrebe, ugovori bilateralnu repo liniju u iznosu do 250 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da je koeficijent solventnosti na kraju drugog kvartala iznosio 19,6 odsto i bio je viši u odnosu na kraj prvog kvartala, kada je iznosio 17,4 odsto.

„Odlukom CBCG bankama je zabranjeno da isplaćuju dividende akcionarima, osim isplate u vidu akcija banke, što je uticalo na uvećanje osnovnog kapitala putem uvećanja neraspoređene dobiti, pa je pokazatelj osnovnog kapitala na kraju drugog kvartala porastao na 19,9 odsto sa 17,8 odsto, koliko je iznosio na kraju prvog kvartala“, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: Mina

Osim toga, banke su, kako je konstatovano, zabilježile snažan pad profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:31
  26.9.2020.

  Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

   

 • 16:19
  26.9.2020.

  U skupštinsku proceduru je juče stigao Prijedlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem se navodi da su izvorni prihodi bili 1,8 milijardi eura, konsolidovani izdaci 2,028 milijardi, a depoziti 545 miliona eura.

   

 • 08:52
  25.9.2020.

  Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje kriterijuma za dodjelu kredita i stanovništvu i privredi. Ako je zbog korona virusa očekivan pad tražnje za kreditima u drugom kvartalu, onda svakako raduje porast odobrenih kredita u julu.

   

 • 15:21
  24.9.2020.

  U drugom kvartalu ove godine broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 4,1 odsto, a u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 8,6 odsto. Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 11,9 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 1,9 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.