Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

(FOTO) Otvoren Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 22.12.2023. u 12:20
U Sportskom centru svečano je otpočeo 10. jubilarni Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, koji je već u prvim godinama održavanja prevazišao okvir lokalnog. Sa sajma danas i poruka poljoprivrednim proizvođačima da koriste sredstva iz evropskih fondova.

U naredna tri dana posjetioci na preko 200 štandova imaju priliku da pazare raznovrsne poljoprivredne proizvode, proizvode od tkanine, suvenire, ljekovito bilje i razne umjetnine.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da će sajam doprinijeti afirmaciji domaćih proizvoda, dodajući da će imati i humanitarni karakter, te da će ove godine 15 najugroženijih porodica dobiti pakete domaćih proizvoda.

„Ovom prilikom poručujem svim našim proizvođačima da će u Opštini Nikšić uvijek imati sigurnog i pouzdanog partnera, te da ćemo sa ovakvim i sličnima aktivnostima nastaviti i u narednom periodu“, kazao je Kovačević svečano otvarajući sajam.

Da je sajam u Nikšiću svake godine sve bolji uvjerio se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je kazao da mu je ovaj „draži od ostalih“.

„Kako čuh ovo je deseti sajam i nije lako doći do broja deset, a znam da je teško početi, ali vidim svake godine sve je bolje“, kazao je Joković.

Poljoprivrednim proizvođačima je poručio da je Ministarstvo njihova kuća, uz želje da nastave uspješnu saradnju kao što je bila u prethodnom periodu.

„Da pomognemo sve što možemo, da učinimo da bi poljoprivreda u Crnoj Gori išla naprijed, a da bi naši poljoprivrednici živjeli što je moguće bolje, jer niko u ovoj državi na časniji, dostojanstveniji, pošteniji način ne zarađuje svoju koru hljeba, i rekao bih na teži način, kao što su poljoprivredni proizvođači. Vjerujem da ovaj sajam daje svima priliku da vidite sve najkvalitetnije proizvode“, kazao je Joković.

Naveo je da je Ministarstvo pomoglo Opštinu Nikšić sa preko 500 hiljada eura, a u posljednje dvije, tri godine preko IFAD programa ukupno je dato 2 miliona i 700 hiljada.

Joković je kazao da imaju značajna sredstva i pozvao proizvođače da ih koriste.

„Imamo i te kako značajna sredstva preko IFAD-a nekih 20-ak miliona, i preko evropskih fondova IPARDA 63 miliona, pa i odavde poruka Opštini Nikšić, Plužine i izlagačima iz cijele Crne Gore da tražite ta sredstva, da aplicirate, da povučemo, da više proizvodimo, da manje uvozimo“, poručio je Joković.

Ovogodišnji partner Sajma je Opština Plužine. Predsjednik te opštine Slobodan Delić kazao je da je prijatno iznenađem brojem izlagača i vjeruje da će isto tako biti veliki broj posjetilaca.

„Ovo nam samo govori šta poljoprivreda znači za čitavo društvo. Bez poljoprivrede nema zdrave, ni jake države. Mogu da kažem da smo za moje Pivljanje planirali preko 500 hilljada direktnih subvencija za poljoprivredu“, kazao je predsjednik Opštine Plužine.

Sajam je podržala mikrokreditna institucija „Alter Modus“, a direktor filijale u Nikšiću Velibor Nikolić poručio da je jedan od ključnih stubova na koje „Alter Modus“ bazira svoje poslovanje podrška lokalnim proizvođačima u njihovim biznisima.

Hor „Zahumlje“, KUD Piva, etno pojac Tijana Vučetić, narodni guslar Goran Perović Cuca učestvovali su u kulturno-zabavnom programu.

Sajam će danas biti otvoren do 19 časova.

Sjutra od osam do 19 časova, a u nedjelju, 24. decembra, sajam će početi od osam i trajaće do 15 časova, kada se zatvara.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Sutjeska će naredne sezone u NLB ABA2 ligi igrati u grupi B protiv Vojvodine, Bosne i Rabotničkog, odlučeno je na žrijebu.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.