FOTO: Prva vjetroelektrana dopremljena na Krnovo

vjetrenjaca_glavnija
Ratko Andrijašević
  • Autor onogost.me
  • 01.06.2016. u 14:44

Na visoravan Krnovo kod Nikšića dopremljena je prva vjetroelektrana, a njeni djelovi, dužine do 50 metara i težine 153 tone, prevezeni su specijalnim kamionom. 

Riječ je o energetskom projektu koji predviđa izgradnju 30 vjetrogeneratora, dvije trafostanice, priključnih dalekovoda i zgrade za održavanje na Krnovu, za koji su ugovor potpisali crnogorska Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, čija vrijednost je oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine, a imaće instalisanu snagu 72 megavata i godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati.

Vjetroelektrane će biti postavljene na nadmorskoj visini od oko 1,5 hiljada metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi. Završetkom njihove gradnje doprinijeće se ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Projekat na Krnovu realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Zastupnik za izgradnju je novoosnovana firma Krnovo Green Energy, a finansijeri su, uz EBRD, i Njemačka banka za razvoj (KfW) i francuska Investiciona kompanija za promovisanje ekonomske saradnje, Proparco.

Značaj projekta je, kako se ocjenjuje, veoma veliki za ekonomiju Crne Gore, a njegova relizacija kasnila je zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa i sporova sa vlasnicima zemljišta, nezadovoljnih procijenjenom vrijednosti njihovih nepokretnosti.

Prije početka realizacije projekta, saopšteno je da su vjetroelektrane na Krnovu prva investicija, tako velikih razjmjera, u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980. godine.

Ugovor o zakupu državnog zemljišta na oko 20 godina, sa mogućnošću produženja maksimalno do pet godina, Crna Gora je zaključila 5. avgusta 2010. godine. Za prvih 12 godina rada, kako se navodi u ugovoru, otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 EUR po megavat satu (MWh).

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravlja zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje su danas uhapšene 24 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika - utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres, saopšteno je iz UPC.
Eurosuper 98 od danas je jeftiniji jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).