Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:23
17.6.2019.

Građani i dalje više osiguravaju imovinu nego život

Građani Crne Gore i dalje mnogo više osiguravaju imovinu nego svoj život. I pored toga što premija osiguranja raste iz godine u godinu, Crna Gora je daleko od stanja u Evropskoj uniji. 


Agencija za nadzor osiguranja inicirala je izradu komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori i veću informisanost građana o njegovim prednostima koja bi trebala da bude gotova do kraja tekuće godine.

Direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović Pobjedi je kazala da tržište osiguranja u našoj zemlji stabilno i kontinuirano bilježi rast i pozitivne trendove.

“Na osnovu posljednjih raspoloživih preliminarnih podataka za prva četiri mjeseca tekuće godine, ukupna bruto fakturisana premija osiguranja bilježi rast od 17,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 29,9 miliona eura”, objasnila je ona.

Gotovo isti rast u procentima su zabilježili u neživotnom i životnom osiguranju.

“Bruto fakturisana premija u neživotnim osiguranjima iznosila je 25,1 milion eura, što predstavlja rast od 17,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine kada je bila 21,3 miliona eura. Ovom rastu najviše je doprinio rast premije u vrsti ostala osiguranja imovine u nominalnom iznosu od 1,3 miliona eura ili 89,8 odsto i kod osiguranja života za 665,2 hiljade eura, odnosno 18,2 odsto. Bruto fakturisana premija životnih osiguranja ostvarila je rast od 17,1 odsto i iznosila je 4,8 miliona, dok je u prethodnoj godini iznosila 4,1 milion eura”, istakla je Pantović.

Prema njenim riječima i dalje je dominantno učešće neživotnih osiguranja od 83,9 odsto. Bruto premija životnih osiguranja iznosi 16,1 odsto.

Ona podsjeća da osiguravajuće kuće u Crnoj Gori pružaju osiguranje od različitih nepredviđenih događaja: požara, udara groma, poplave i drugih elementarnih nepogoda, provalne krađe i razbojništva… Ali i od događaja kao što su nedovoljni prihodi u starosti ili potreba za dodatnom zdravstvenom zaštitom.

“Kada uzmemo u obzir sve moguće rizike koji nas svakodnevno okružuju, potreba za većim nivoom zaštite kroz osiguranje nailazi na razumijevanje građana i privrednih subjekata, što se pozitivno odražava na rast premije. Ali, još ne možemo govoriti o ekspanziji osiguranja, ali definitivno jača svijest javnosti o prednostima osiguranja, što nas raduje”, rekla je Pantović.

Na pitanje koliko Crna Gora zaostaje u ovom segmentu za razvijenim zemljama, direktorica odgovara da smo na značajno nižem nivou.

“Prema zadnjim dostupnim podacima za zemlje članice EU bruto fakturisana premija po stanovniku (poznata kao gustina osiguranja) u 2017. iznosila je 2.030 eura, dok je u Crnoj Gori 131,4 eura. Ovi podaci navode na zaključak da je gustina osiguranja u Crnoj Gori još na značajno nižem nivou od zemalja članica EU. Potencijali za dalji razvoj osiguranja su veliki, naročito u dijelu životnog osiguranja”, ocijenila je Pantović.

Direktorica podsjeća da je cijena proizvoda osiguranja određena rizikom ili kombinacijom rizika koji se tim pokriva, kao i uslova pod kojima se oni pokrivaju. Zbog toga, kako je istakla, nije moguće komentarisati cijene osiguranja i upoređivati ih bez prethodnog upoređivanja rizika koji se tim osiguranjem pokrivaju i uslova pod kojima se rizici pokrivaju.

Na pitanje kod koje vrste osiguranja se očekuje najveći rast u narednom periodu, Pantović kaže da bi to trebalo biti u životnom.

“Tržište osiguranja u Crnoj Gori bilježi rast i pozitivne trendove u 2019. i očekuje se da se taj trend nastavi i u narednom periodu posebno u dijelu rasta premije životnog osiguranja i unapređenja kvaliteta proizvoda koji se nude”, objasnila je ona.

Pantović je, odgovarajući na pitanje o osiguranju državne imovine, saopštila da Agencija ne posjeduje te podatke.

“Agencija za nadzor osiguranja ne posjeduje ove podatke, odnosno društva za osiguranje nijesu u obavezi da Agenciju zasebno izvještavaju o osiguranim rizicima zavisno od vlasništva, niti Agencija prikuplja podatke po ovim kategorijama osiguranika”, objasnila je ona.

Broj životnih osiguranja, po podacima Agencije, je 46.082 a dopunskih osiguranja uz osiguranje života 35.383, odgovornosti od upotrebe motornih vozila 92.573 a osiguranih motornih vozila 5.725. Na kraju aprila je takođe bilo 18.518 putnih osiguranja, osiguranja od nezgode 13.353, a zdravstvenog 11.231. Osiguranje imovine od požara i drugih nezgoda 4.324.Kod osiguravajućih kuća su 16 osiguranja plovnih objekata i 403 od odgovornosti za upotrebu ovih objekata. Osigurana su i tri vazduhoplova i pet od odgovornosti za njihovu upotrebu. Na spisku je i 525 osiguranja kredita, 69 od jamstava i 586 od finansijskog gubitka.

 

Izvor: Pobjeda

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:01
  11.11.2019.

  Najveći broj ispitanika, njih 87,7 odsto, nije se obraćao državnim organima za zaštitu potrošačkih prava, dok se vraćanje kusura nalazi na posljednjem mjestu kao pravo koje građani smatraju svojim, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo ekonomije.

 • 13:30
  11.11.2019.

  Naredne dvije sedmice cijene goriva u Crnoj Gori biće bez promjena, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:21
  11.11.2019.

  Visina naknade pri registraciji drumskih motornih vozila i posebna godišnja naknada za priključna vozila u svrhu nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta se neće povećavati, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

 • 21:16
  10.11.2019.

  U Crnoj Gori trenutno 24 osobe posjeduju ovlašćenje za obavljanje aktuarskih poslova, iako je ta profesija na počeku razvoja, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).