Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Građani žure da uvezu automobile koja evropska tržista neće

automobil-voznja-sunce
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 03.05.2024. u 09:23
Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina.

Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće

Folswagen bubu Slobodan Bobo Šćepanović vozi svakodnevno podgoričkim ulicama. Automobil je naslijedio od roditelja. Iako je malo mlađi od njega odlično ga, kaže, služi.

“Doživljavam kao dio sebe i doživljavajući ga na taj način ja ga i čuvam i pazim. On meni uzvraća na taj način što nas dvojica đe god da krenemo mi zdravo pođemo i zdravo se vratimo i obadvojica smo zadovoljni, on sa mnom i ja sa njim”, kaže Šćepanović za TVCG.

Poput Boba, gotovo svaki treći Crnogorac vozi polovno auto čija je prosječna starost 17 godina, podaci su MUP-a. Kupiti nov automobil po trenutnim cijenama misaona je imenica.

“Ukoliko neko ima 20.000 eura i ima potrebu da kupi neki auto srednje klase porodičan auto on se u suštini mora odlučiti isključivo za korišćeno vozilo jer u funkcionalnom segmentu novog automobila trenutno nema”, kazao je prodavac novih automobila Aleksandar Banićević.

Već mjesec za polovnim autom traga i Goran Vasić. Traži konforan porodični automobil star 10-tak godina. Goran ima svoju taktiku u odabiru automobila.

“Ako nije po mome viđenju, ako nijesu unutra sjedište ili volan izlizani, pohabani, to auto nije puno korišteno i onda bi moglo da dođe u obzir”, kazao je kupac Goran Vasić.

Da je kupovina polovnog automobila uvjek mačak u vreći, smatra kolega Siniša Bulatović jer nikad ne znate šta ćete da dobijete.

A prodavci polovnih automobila grabe do uvezu sto više četvorotočkaša do jula kada je Vlada najavila zabranu uvoza ispod euro 5 norme.

“Nažalost tako je, do juna ćemo pokupiti većinu onoga što evropska tržišta neće. E sad kako ćemo ih kasnije rješavati biće izazovno sigurno”, kaže Banićević.

A Slobodan se svoje bube ne odriče dok god mogne da je registruje.

“Ako dođe sila zakona da moram da ga isključim iz saobraćaja tada bih ga parkirao ali ga nikad ne bi otuđio iz svog vlasništva”, poručuje Šćepanović.

Izvor: portalanalitika.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.