Grupa za regionalni ruralni razvoj otvorila kancelariju u Nikšiću

4
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.03.2018. u 09:13

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) otvorila je kancelariju u Tehnopolisu.

Početak njenog rada ozvaničen je na šestom sastanku grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona „Krš“, u organizaciji SWG-a.

Tom prilikom je potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević istakla da su iz dana u dan sve brojniji sadržaji koji osnažuju stanovništvo našeg grada, ali i poljoprivredne proizvođače, koji pokušavaju dovesti do nivoa zahtjevnog tržišta Evrope kojem težimo.

„Nikšić ima sreću što su otvaranjem Tehnopolisa otvorena vrata jednom velikom i značajnom broju subjekata koji stvaraju neke nove vrijednosti na zajedničkoj mapi. Otvaranje kancelarije SWG-a u Tehnopolisu jeste razlog za zadovoljstvo svih nas i podršku tome jer cijenimo da ćemo na taj način moći da ostvarimo značajne kontakte, koji će omogućiti da značajna sredstva iz fondova dođu u Nikšić i na taj način otvore nova radna mjesta“, zadovoljno je kazala Nikčević.

Direktor IPC Tehnopolis Ratko Bataković izrazio je zahvalnost što je SWG izabrao Tehnopolis i opštinu Nikšić kao mjesto gdje će imati svoju regionalnu kancelariju.

„SWG je već bio partner u aktivnostima koje su se dešavale u Nikšiću, među kojima je i Novogodišnji bazar. SWG je od koristi, imajući u vidu znanja koja posjeduje, kada je u pitanju civilni, javni i privatni sektor. SWG ima veliki uticaj u cilju povezivanja sa partnerima iz regiona jer SWG služi kao platforma koja povezuje. Sada se fokusiramo na region i međusobnu saradnju i na ono šta možemo da uradimo zajedno“, jasan je on.

Regionalni menadžer regiona „Krš“ Aleksandar Damnjanović kazao je da je “obostrana inicijativa bila da SWG otvori kancelariju u Tehnopolisu, što je i logično jer je Nikšić centar ovog regiona”. Sam Tehnopolis se nametnuo, kaže, kao idealno rešenje, posebno imajući u vidu da se tu nalaze i druge organizacije sa kojima se trude da ostvare komunikaciju i sinergiju na svim projektima koje rade. 

On je predstavio dokument Strategija ekonomskog razvoja regiona „Krš“ urađen po metodologiji u saradnji SWG-a i Istraživačkog instituta Evropske unije, a koji je sveobuvatna analiza potencijala koje posjeduje region. Takođe je najavio da će u predstojećem periodu biti objavljen poziv za podršku manifestacijama u prekograničnom regionu „Krš“. Biće podržane tri manifestacije u regionu, a svi zainteresovani iz civilnog, privatnog i javnog sektora mogu aplicirati.

Regionalni koordinator prekograničnog regiona „Krš“ je Marko Žižić, sa kancelarijom u IPC Tehnopolis, kojeg svi zainteresovani mogu doći lično da posjete ili kontaktirati putem mejla ili telefona.

SWG je međunarodna međuvladina organizacija, koja se sastoji od članova vladinih institucija odgovornih za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Region je uspostavljen u okviru EC projekta  ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i eknomoskog razvoja prekograničnih područja”. Sam region „Krš“ obuhvata četiri grada i 22 opštine: iz Crne Gore – Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat; Hrvatske – Metković, Opuzen, Ploče, Zažablje, Kula Norinska, Pojezerje, Slivno, Dubrovačko Primorje, Župa dubrovačka, Konavle; Bosne i Hercegovine: Čapljina, Čitluk, Neum, Ravno, Stolac, Ljubuški, Berkovići, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Prosječna neto zarada u oktobru u Crnoj Gori iznosila je 720 eura, podaci su Uprave za statistiku Monstat. Najveće zarade su dobili zaposleni u sektorima finansija 1,184 eura i energetike 1,094.
Evropska unija će u januaru 2023. obezbijediti 30 miliona eura bespovratnih sredstava Crnoj Gori za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.