Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

HE „Perućica“ ulazi u 65. godinu rada

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 10.05.2024. u 13:27
Hidroelektrana „Perućica“ u nedjelju, 12. maja, obilježava 64 godine postojanja i uspješnog doprinosa crnogorskom elektroenergetskom sistemu, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Prve količine električne energije iz ovog hidroenergetskog objekta potekle su davne 1960. godine. Od tada, pa zaključno sa 30. aprilom ove godine, najstarija velika elektrana u Crnoj Gori proizvela je 54.978.895  MWh energije.

”Izuzetni proizvodni rezultati ostvareni su i u prva četiri mjeseca ove godine, kada je HE “Perućica” ukupno proizvela 391.032 MWh električne energije, što je već 43% proizvodnog plana, prema kojem bi, do kraja godine, trebalo da isporuči ukupno 920 000 MWh energije”, saopštili su u susret obilježavanja datuma početka rada.

Rukovodilac Podružnice – HE „Perućica“ Radovan Đukanović kazao je da se rođendan „stare dame“, tradicionalno, skromno i radno proslavlja, s obzirom na to da su, kako je rekao, već počele aktivnosti na pripremi ovogodišnjeg remonta i realizaciji planiranih investicionih projekata.

”U toku je remont auto-transformatora 125 MVA i njemu pripadajućih polja. U junu predstoji remont zatvaračnica dovodnog sistema, u julu su na redu postrojenja 110 kV, tokom avgusta tradicionalno glavni remont, uz totalnu obustavu rada Elektrane, dok ćemo u septembru obaviti remont postrojenja 220 kV, tako da naši remontni radovi praktično traju pet mjeseci”, kazao je Đukanović.

Đukanović je istakao da su pred zaposlenima, pored redovnih aktivnosti, i veoma ozbiljni poslovi, koje izvodi Direkcija za razvoj i investicije.

”U toku je II faza rekonstrukcije i modernizacije za koju je potpisan Ugovor. Uskoro će biti raspisan  Javni poziv za projektovanje, isporuku opreme i montažu agregata A8, a aktivno se radi i na projektu Prevođenja viška vode rijeke Zete u jezero Krupac i spajanje jezera Krupac i Slano. Kada se sve ovo završi, što se očekuje u narednih 2-3 godine, HE „Perućica“ će biti u potpunosti modernizovan i pouzdan proizvodni objekat sa mogućnošću maksimalne valorizacije i iskorišćenja raspoloživog vodnog  potencijala”, zaključio je Đukanović.

Iz kompanije su naveli i da se sredinom godine očekuje puštanje u pogon potpuno rekonstruisanih mHE “Podgor” i “Rijeka Crnojevića”, a, smatraju, znatno su popravljeni i uslovi za radnike.

”Rekonstruisan je radnički restoran, kuhinja sa novom opremom i svim elektro, vodovodnim i termotehničkim instalacijama, uređuju se prilazni putevi do Hidroelektrane, a od posebnog značaja je početak realizacije projekta tretmana otpadnih voda”, stoji u saopštenju kompanije.

Za proizvodnju električne energije, HE “Perućica“ koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja, pri  izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju, pokreću njene turbine. U sastavu HE  “Perućica”, čija instalisana snaga iznosi 307 MW  su  akumulacije “Krupac”, “Slano” i retenzija “Vrtac”, a dio sistema HE “Perućica” čini  i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je dobila sedmog fudbalskog prvaka u istoriji - u derbiju 35. kola Meridianbet Prve lige, Dečić AdmiralBet je u Nikšiću savladao Sutjesku 1:0 i stekao nedostižnih šest bodova prednosti u odnosu na Mornar i Budućnost.
  Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.
  U Vladi smatraјu da nema osnova da Ustavni sud prihvati iniciјativu priređivača igara na sreću za ocјenu ustavnosti u vezi sa ukidanjem mogućnosti uplate novca na korisničke naloge preko trafika.