Investitori obećali postavljanje svih 26 vjetrenjača do septembra

vjetar1
Ratko Andrijašević
  • Autor onogost.me
  • 22.06.2016. u 19:15

Na Krnovu je u toku instalacija druge od 26 vjetroelektrana, planiranih u okviru energetskog projekta crnogorske Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj. Radove na investiciji vrijednoj oko 120 miliona eura obišao je danas i potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, sa predstavnicima opštine Nikšić i investitorima. 

“Kada je riječ o investiciji koja se realizuje na Krnovu, za mene je važno da se fokusiramo na kvalitet. Crna Gora mora da postane da prepoznatljiva po kvalitetu, u uslužnim i izvršnim radovima, jer to može da bude budućnost naše zemlje”, naglasio je Ivanović.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je on podsjetio da veliki broj firmi radi zajedno na tom projektu, sa najsavremenijom opremom, te da će rokovi za završtak projekta biti skraćeni. 

“Na taj način pokazujemo da smo spremni da rukovodimo velikim projektima. Da bi dobili predstavu kakav je obim ovih vjetroelektrana zamislite da se kompletno fudbalsko izgalište okreće 13 puta u minuti. To rade ove vjetroelekrane”, kazao je Ivanović.

Investitori energetskog projekta na Krnovu su austrijski Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Građevinske radove izvodi austrijska firma PORR, za elektroradove zadužen je Simens, dok mašine i opremu isporučuje General electric iz Njemačke. U projekat su uključene i firme iz Hrvatske, ali i Crne Gore. Predstavnici kompanije General Electric bili su domaćini današnje prezentacije projekta održane na Vučju i obilaska gradilišta na Krnovu.

Projektni inženjer General electric-a, Saša Novak, kazao je da je plan postavljanje po dvije vjetroelektrane sedmično, ukoliko vrijeme bude optimalno.

To znači, naglasio je, da će do septembra biti postavljeno svih 26 vjetroelektrana. 

“Važno nam je i da održimo efikasan transport iz Luke Bar, s obzirom na gabarite djelova instalacije”, kazao je Novak, dodajući da planiraju da vjetropark puste u rad do kraja godine.

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović rekao je da su vjetroelektrane na Krnovu jedan od najznačajnijih projekata za Crnu Goru i najveći u Nikšiću posljednjih decenija, ocjenivši značajnim što je u realizaciju projekta uključeno više poznatih svjetskih kompanija

“To ukazuje da je Crna Gora značajna i sigurna investiciona destinacija”, dodao je Grbović.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.