Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
11:01
13.8.2020.

Isplaćeno 575 hiljada eura za 1.862 poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere Agrobudžeta za 2020. godinu.  


Ovih dana kontinuirano se isplaćuje direktna podrška po hektaru u biljnoj proizvodnji, kao i podrška organskoj proizvodnji.

"Za direktnu podršku po hektaru vlada sve veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, a posebno je značajno što se nastavlja trend rasta poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje", navode iz pomenutog resora.

Nakon što je krajem jula izvršena uplata podrške za 1.392 poljoprivredna proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem i za organsku proizvodnju u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 470 korisnika kojima je isplaćena  podrška u iznosu preko 242 hiljade eura.

Ukupno, za direktna plaćanja po površini za višegodišnje zasade i za organsku proizvodnju, do sada je, kako navode, isplaćena podrška za 1.862 korisnika, u iznosu od oko 575  hiljada eura. U poređenju sa prethodnom godinom, bilježi se rast broja poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku, za oko 20 odsto.

"Podsjećamo da su subvencije po hektaru u ovogodišnjem Agrobudžetom uvećane na 200 eura po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo i na dodatno plaćanje u iznosu do 10€/ha obradive površine, odnosno 210 eura po hektaru", istakli su oni.

Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade i za podršku organskoj proizvodnji trajao do 17. juna 2020. Shodno uslovima javnog poziva, zahtjev za podršku se mogao podnijeti i u dodatnom roku (za zakašnjele zahtjeve), najkasnije do 17. jula 2020. godine.

"Ministarstvo će nastaviti postepeno sa isplatom i ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i za podršku organskoj proizvodnji, nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i prispjelih zahtjeva", najavili su iz Ministarstva.

Ova mjera finansira se iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2), koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Identifikacija parcela prema EU standardima

Sistem direktnih plaćanja po hektaru u Crnoj Gori značajno je usklađen sa EU politikom u ovoj oblasti. Zasadi poljoprivrednika koji su u sistemu subvencija su ucrtani u sistem za identifikaciju parcela.

"Ucrtane su sve površine pod višegodišnjim zasadima, na osnovu čega poljoprivrednici/korisnici prijavljuju površine i predaju zahtjeve za podršku. Ovaj sistem omogućava identifikaciju parcele bez mogućnosti za preklapanje i duplo finansiranje iste površine. Sistem se i dalje nadograđuje i ide se ka tome da bude jedan zahtjev za sva direktna plaćanja, kako za biljnu tako i životinjsku proizvodnju, što će prilično pojednostaviti sistem plaćanja podrške u poljoprivredi. Na taj način sve vrste direktne podrške jednom poljoprivrednom gazdinstvu biće vezane za površinu, što će značiti i jedan zahtjev poljoprivrednika za ostvarivanje prava na podršku u biljnoj i u stočarskoj proizvodnji", objasnili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:14
  22.9.2020.

  Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija, Direktorat za ugovaranje sredstava EU pomoći uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori raspisali su Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru kojeg će se pružiti podrška poslodavcima u manje razvijenim crnogorskim opštinama u cilju otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zapošljivosti.

   

 • 08:31
  22.9.2020.

  Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka nama, ne možemo govoriti o postsezoni koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine koja je nastala zbog pandemije korona virusa, kazao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

 • 19:17
  21.9.2020.

  Poreska uprava (PU) objavila je treći set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

 • 13:27
  21.9.2020.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 641,8 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.