Ista meta isto odstojanje: Škola počela kad je zima najljepša, ski centri bitišu na vikend turizmu

vucje4_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.01.2017. u 08:21

Posljednjih nekoliko godina Nacionalna i lokalne turističe organizacije iz opština sa sjevera uzalud apeluju na resorna ministarstva da pomjere početak školske godine, što bi znatno uticalo na poboljšanje zimske turističke sezone. 

Opet se desilo da zima popušti i namami skijaše i djecu baš kad počinje drugo polugodište. I opet bez spremne reakcije nadležnih ministarstava da izađu u susret turističkim poslenicima.

Direktorica TO Nikšić Dragica Popović ukazuje na to da uz sva nastojanja da se priprema za zimsku sezonu obavi što kvalitetnije i da se uradi temeljna promocija, neadekvatni vremenski uslovi ili sniježne padavine koje zakasne, na kraju utiču na trajanje i kvalitet odvijanja zimske sezone.

„Naime, školski raspust i ove godine završio se u vrijeme optimalnih uslova za bavljenje zimskim sportovima. Dosadašnji pregovori Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva prosvjete oko promjene datuma školskog raspusta ili dijeljenja istog na dva vremenska perioda još uvijek su u razmatranju. Takva praksa raspusta već postoji u nekim zemljama u našem okruženju“, objašnjava ona.

Slično razmišlja i Ranko Jovović, vlasnik Ski centra Vučje, koje je minula dva vikenda bilježilo rekordnu posjetu, ali sada se stvari, sa početkom školske godine, drastično mijenjaju.

„Apel predstavnicima turizma da sjedu sa predstavnicima dva ministarstva i da se konačno dogovorimo oko pomjeranja raspusta i nađemo kvalitetno rješenje. To je za opštu korist“, ističe Jovović.

Popović smatra da se konačno mora, za dobrobit svih, donijeti odluka kada je ova situacija u pitanju.

„Nastojanja da se sezona produži privlačenjem posjetioca kvalitetnim i raznovrsnim manifestacijama, kao i stvaranje mogućnosti da se što veći broj djece kroz škole skijanja uključi u zimske aktivnosti, morali bi biti zaokruženi i promjenama termina zimskog raspusta. Time bi bilo omogućeno da naši zimski centri imaju dobru popunjenost, a ljubitelji skijanja svoje potrebe zadovolje u okvirima zimskih centara u Crnoj Gori“, zaključuje Popović.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici predložila Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je da će ta stranka, ukoliko Skupština akciona Elektroprivrede (EPCG) da saglasnost da se, "mimo Zakona o državnoj pomoći i direktnom pogodbom od turskog partnera", kupi imovina nikšićke Željezare, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji takvu odluku donesu i potpišu.
U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.