Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izabran novi Odbor direktora EPCG, Đukanović predsjednik

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 24.02.2024. u 07:45
Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je sinoć na sjednici Skupštine akcionara EPCG.

Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Odluka je donesena većinom glasova, a manjinski akcionari sinoć nisu glasali za nove članove Odbora, pošto su predali poništene listiće.

Akcionari su takođe na sjednici zahtijevali da se politika isključi, a i zahtijevali su da im se objasni cjelokupna današnja situacija.

Skupština akcionara koja je bila zakazana za juče u 12 časova, počela je oko 23 časa. Manjinski akcionari i novinari 11 sati su čekali da počne sjednica Skupštine.

Podsjetimo, ranije je završena elektronska sjednica Vlade na kojoj je izglasano da Simo Jokić u ime Pokreta Evropa sad bude član Odbora direktora EPCG.

Akcionar Golub Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i “da otmu iz političkog plijena”.

“Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila. Elektroprivredu treba da otmemo iz političkih priča i kalkulacija. To je kompanija koja posluje za primjer, ne samo u Crnoj Gori, već i šire”, poručio je on.

Bojanić je na sjednici pitao kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG.

“On je u Plavu pravosnažno osuđen zbog primanja mita na 10 mjeseci. Đonbaljaj se sudi sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica”, tvrdio je Bojanić.

Akcionar Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova Odbora direktora.

“Vlada je prekršila sve zakone. Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kažem odnosi se na članove Vlade”, poručila je ona.

Đukanović i Đonbaljaj članovi dosadašnjeg saziva, Mujović predložio tri kandidata

Đukanović i Đonbaljaj su članovi i dosadašnjeg saziva odbora. Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

Pored njih, Skupština akcionara imenovaće tri nezavisna kandidata, koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović.

Mujović je za članove ranije predložio dekana Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Mančesteru Jovicu Milanovića, profesora Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Vladimira Katića i profesora na ETF-u u Podgorici Zorana Miljanića.

Skupština akcionara EPCG je, podsjećanja radi, zakazana za danas na zahtjev Vlade – Ministarstva energetike i rudarstva, nakon što je stupila na snagu izmjena Zakona o privrednim društvima koja je skratila rokove za zakazivanje i održavanje skupština akcionara.

Bulatović: Nepredviđena situacija, izaći ćemo iz problema 

Novi izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović, koji je predsjedavao Skupštinom akcionara EPCG, obratio se juče i zahvalio na strpljenju zbog čekanja.

“Ovo nije uobičajeno, prvi put se dešava, ali nadam se da ćemo izaći iz ovoga tako što ćemo riješiti ovu situaciju. Vlada ima senzibiliteta prema manjinskim akcionarima ali je u pitanju nepredviđena situacija, jasno je da se ugled kompanije poljuljao ali izaći ćemo iz problema siguran sam”, kazao je Bulatović.

Manjinski akcionar Golub Bojanić poručio je da je Vlada neozbiljna, te da je ovo zastiđe za državu.

“Ovo je ozbiljna kompanija. Kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG, gdje dolaze, u ovakav neuređen sistem što se tiče Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Mujovića? Oni su samo došli tu gdje su na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara. Ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi smo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju”, zaključio je Bojanić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Милутин Ђукановић је сад међу овим старим новим ДПС кадром свој на своме!

  2. svi koji obavljaju kljucne funkcije u EPCG su kadar DPS -a koje je on doveo. Cak mu i obezbjedjenje vodi provjereni DPS-ovac koga je usput postavio u bord direktora EPCG Zeljezara.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno je zadržavanje do 72 sata. Ona je jutros privedena u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), potvrđeno je Televiziji Crne Gore. Perović je uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj.
  Pojačani epidemiološki nadzor nad malim boginjama sprovodiće se do sjutra, kada ističe dvostruki period maksimalne inkubacije od pojave prvog slučaja obolijevanja kod osmogodišnje djevojčice.