Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
19:47
12.6.2021.

"Izvjesno 700 miliona eura od turizma"

Državna kasa će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine prihidovati 700 milliona eura od turizma.


Koordinator u direktoratu državnog budžeta, Branko Krvavac, za Novu M rekao je da očekuju da će ovaj prihod biti ostvaren zbog otvaranja granica za turiste regiona, istočne Evrope, država članica Evropske unije (EU), povoljne epidemiloške situacije i visokog stepena vakcinacije.

On je napomenuo da brojke koje bilježe u prethodnom periodu idu u prilog tome, posebno imajući u vidu da je u maju i početkom juna ostvareni broj dolazaka između 60 i 65 odsto 2019. godine.

Krvavac je dodao da je otvaranje nove nacionalne kompanije jedan od pokretača turističke privrede i sveukupnog oporavka ekonomske aktivnosti.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović, rekao je da su

hoteli preuzeli obavezu da u slučaju obolijevanja gost ima smještaj i ishranu besplatno.

„Država se obavezala da će besplatno da ga liječi, ta dodatna sigurnost će uticati na odluku nekoga gdje da provede ljeto“, ocijenio je Radulović.

On smatra da do 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine Crna Gora ipak ne može

„Glavna sezona ne može da akumulira toliko novca, koliko je upisano u budžet, pa se bojim da nećemo dostići tih 65 odsto koliko nama treba da relativno sigurni uđemo u zimu“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je relativno dobra popunjenost, ali je daleko od onoga što treba da bude da bi došli do 65 odsto.

Radulović je kazao da fali aviokompanija, koja je bila u kondiciji Montenegro Arlians sa destinacijama i vezama koje je avioprevoznik imao.

„Tako da smo mi osuđeni na to da čekamo na nekog ko će imati ekonomsku računicu prema Crnoj Goro i da leti kada njima odgovara i koliko njima odgovara“, rekao je Radulović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  27.7.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera, saopšteno je iz UIP-a.

 • 16:42
  27.7.2021.

  Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte. Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja održane danas.

 • 14:43
  27.7.2021.

  U Crnoj Gori ima više od 100.000 bespravno sagrađenih objekata, a za legalizaciju je podnijeto svega 50.000 zahtjeva.

 • 14:40
  26.7.2021.

  Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?