Jakić: Nadam se da su mljekare, ministarstvo i lokalne samouprave shvatili šta znači imati jakog domaćeg proizvođača

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 23.01.2023. u 08:50
Poljoprivrednik Predrag Jakić iz Šipačna, kod Nikšića, uspijeva da održi proizvodnju mlijeka i pored teškoća sa kojima se suočava mljekarski sektor kada je riječ, prije svega, o skupoj stočnoj hrani i energentima.

Na farmi je osamdeset grla krupne stoke i dnevno se proizvede blizu sedam stotina litara mlijeka.

“Cijene su astronomske i danas tovar sijena od stotinu pedeset kilograma košta četrdeset i pet eura”, kaže Jakić.

Da bi na farmi bilo dovoljno stočne hrane mora se i povećati domaća proizvodnja. Jakići su jesenas žitom zasijali deset hektara.

“Kupili smo mašine za vakumiranje stočne hrane i rolo balirke ali kod nas su parcele usitnjene i proizvodnja teže ide kada se uporedimo sa regionom”, pojašnjava Jakić.

Treba pomagati domaću proizvodnju mlijeka. Prošlogodišnja kriza u mljekarstvu, kaže poljoprivrednik, je svojevrsna opomena.

“Nadam se da su mljekare, ministarstvo i lokalne samouprave shvatili šta znači imati jakog domaćeg proizvođača”, ističe Jakić.

Jakić je član upravnog odbora Poljoprivrednog klastera Crne Gore i kaže da uspješni proizvođači smatraju kako bi resorno ministarstvo trebalo što prije da organizuje matičnu službu u govedarstvu.

“Godinama ukazujemo da nam treba služba za matičenje u govedarstvu jer bi tada bile i veće premije ali bi se smanjile i eventualne malverzacije”, rekao je Jakić.

Na farmi stalno ima posla. Da predstojeća godina ne bude teška kao prošla treba se pripremiti za proljeće jer u stočarstvu je od ključnog značaja proizvesti dovoljno stočne hrane.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.