Kiosci dobili zeleno svijetlo za prodaju štampe nedjeljom

bundle-1853667_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 18.10.2019. u 07:10

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata.

To je tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa izuzetke od opšte zabrane rada prodavnica nedjeljom. Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva ekonomije koje je predvodila generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić, prisustvovali predstavnici Nove Pobjede i Jumedia Monta, S presa i maloprodajnih lanaca Tobacco S Press i Tabacco shop.

Jakić je izdavače, distributere i prodavače obavijestila da po tumačenju ovog Vladinog resora, a u cilju zaštite javnog interesa, prodajni objekti ova dva trgovačka lanca koji sem štampe prodaju i drugu robu mogu da rade nedjeljom i praznicima.

Tobacco S Press ima 330 kioska, Tabacco Shop 120, a štampa će se nedjeljom prodavati i na 51 benzinskoj pumpi i još dvadesetak drugih prodajnih objekata.

Ovakvo tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnoj trgovini naišlo je na odobravanje predstavnika izdavača dnevnih novina. Izdavači očekuju da će na ovaj način biti umanjena šteta, koja neminovno postoji zbog uvođenja neradne nedjelje.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Unija poslodavaca podnijela je inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

 

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci