Korisnici srazmjernih penzija prepušteni sami sebi

novac1
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 07.05.2023. u 12:42
Korisnici srazmjernih penzija i dalje žive daleko ispod granice dostojnog života, a čak ni nedavni paketi pomoći koje je Evropska unija opredijelila Crnoj Gori nisu ih prepoznali kao ugroženu kategoriju stanovništva.

Koliko je život ove kategorije crnogorskih građana otežan rastom inflacije i neusklađivanjem njihovih primanja vjerovatno je nepoznat većini stanovnika, s obzirom da većini njih, od oko 11.000, koliko ih prema zvaničnim podacima ima u Crnoj Gori, zbir penzija iz bivših jugoslovenskih republika ne dolazi čak ni do minimalne penzije, koja u Crnoj Gori trenutno iznosi oko 260 eura.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Danu” su kazali da su u sklopu paketa podrške koji je EK dodijelila Crnoj Gori predviđena sredstva za isplatu jednokratne pomoći za korisnike najniže penzije, korisnike privremene naknade kod Fonda PIO, korisnike materijalnog obezbjeđenja boraca i korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice.

“Dakle, što se tiče korisnika prava iz sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, samo su korisnici najnižeg iznosa penzije (259,95 eura) i korisnici privremene naknade dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 150 eura. Korisnici srazmjernih penzija ostvarenih primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, nijesu bili obuhvaćeni ovim paketom pomoći iz razloga što je za ovu kategoriju korisnika potrebno dokazati da iznos crnogorske srazmjerne penzije, skupa sa penzijom iz inostranstva, ne prelazi iznos najniže penzije, pri čemu Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore ne raspolaže podatkom o visini penzije koju korisnik ostvaruje u drugoj državi ugovornici”, pojasnili su iz ministarstva.

Naime, kako su u više navrata isticali iz Fonda PIO, ne postoji mogućnost razmjene informacija između fondova bivših jugoslovenskih država o iznosu koji svaki od njih isplaćuje, a u zakonima o penzijskom i invalidskom osiguranju svake države je navedeno da se granica minimalne penzije ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

Takozvani srazmjerni penzioneri su penzioneri koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplućuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Finansijskim sporazumom kojim je na raspolaganje stavljena prva tranša od 27 miliona eura od ukupno dodijeljenih 30 miliona direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize isplaćena je podrška penzionerima i drugim korisnicima socijalnih naknada, a u tu svrhu iplaćeno je oko 8,5 miliona eura.

Usklađivanje penzija narednih dana

Penzioneri u Crnoj Gori, kojih ima preko 100.000, narednih dana saznaće tačan iznos narednog usklađivanja naknada koje je predviđeno da bude isplaćeno u junu. Zakonom o obračunu penzija predviđeno je da se penzije usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Prethodno usklađivanje penzija, u januaru ove godine, naknade je uvećalo za 2,5 odsto, pa je najniža penzija iznosila oko 260 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo najstarijih sugrađana, koji zagovaraju da najniža penzija iznosi oko 350 eura.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  8

  1. Milinic Radmila

   Nije istina da se ne moze provjeriti primanje penzija Zna se da penzioneri iz srpske republike primaju penziju preko nlb banke a iz federacije podgoricke banke i zar se ne moze traziti listing

   1. Normalno da moze samo ako hoce.
    I srazmjerni penzioneri zive i trose srazmherna primanja u CG…. isti novac ostaje u CG…RS…RH…BH…..ko gdje zivi…zalosno

  2. Korisnici srazmjernih penzija su katastrofalno oštećeni i diskriminisani ,mi moramo po pravilu da ima pravde i zakona a nema ga imati sva usklađivanja i povećanja penzija u svim državama gdje primamo penziju jer smo tu penziju pošteno zaradili tamo gdje smo radili i isto smo njihovi penzioneri bez obzira gdje živimo i ciji smo državljani a ne ds nas ovako bace da budemo bijede i gladnici i socijalni slučajevi!Bruka i sramota!Sramni zakoni za penzionere srazmjernih penzija,podhitno promjenit ove nepravedne zakone !

  3. Ko kaze on laže debelo da se ne mogu provjerit srazmejrne penzije,postoje rješenja o penzijama i listinzi o iznosima primanja penzija,dostaviti na uvid i eto dokaza,samo se vade lažnim izgovorima, neće da uvećavaju namjerno srazmjerne penzije da bi imalo vise para za njih da nas pljačkaju da otimaju od nasih penzija koje smo krvavo i posteno zaradili.

  4. 44 godine radnog staza ,nocna dezurstva, 280 eura, izrabljen zivot ,srozano dostojanstvo, da se nemoze , nazvati zivotom , sramno jadno, jedno, to je osjećaj penzionera!

  5. Možemo li očekivati rast penzija ovih najnižih bar na 350 eu? Primam onu naknadu za majke, ne može ništa na kredit, odmah bih prešla na PIO fond.

  6. Сви ,, сразмјерни” пензионери свој дио из иностранства примају преко неке банке.Тих банака нема милион а и нас нема милион него 11 000?.Шта је тешко од пар банака добити извјештаје о примању Сви само причате,урадите нешто,срам вас било.!!!!!.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Komisija za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije. Poručuju da ne mogu da zažmure na činjenicu da je na 21. zadatak oko 200-300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor. Predlažu da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje eksterne mature u vanrednom roku - 13. juna.