Kraj s krajem jedva sastavlja 61 odsto građana

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 18.04.2023. u 08:25
Čak 61 odsto crnogorskih građana sastavlja kraj s krajem, i dok većina, kako pokazuju rezultati ankete o dohotku stanovništva, ne može da priušti osnovne životne potrepštine, slike iz svakodnevnog života pokazuju drugačije.

Dok čak 61 odsto crnogorskih građana sastavlja kraj s krajem, mjesečna prosječna potrpošnja četvoročlane porodice u Belgiji je više od 4.000 eura mjesečno – ističu iz STATBELA – belgijske kancelarije za statistiku.

“61 odsto stanovništva Crne Gore je kroz tu anketu saopštilo da veoma teško ili sa poteškoćama sastavlja kraj s krajem a samo 0,9 posto, manje od 1 procenta sastavlja kraj s krajem bez poteškoća”, kaže profesor sa Ekonomskog fakulteta Nikola Milović.

Ukazuje da je standard stanovništva i građana značajno ugrožen na početku 2023. godine.

Ističe i da je ankenta o dohotku stanovnštva pokazala da 35 posto građana ne može sebi da priušti 5 od 12 stavki iz indeksa materijalnog blagostanja.

“Neka od tih stavki su da ne može da zagrije svoj stan, da ne može da kupi automobil, ne može da plati ratu za kredit, da ne može dva puta tokom nedelje da konzumira ribu ili meso”, kazao je Milović.

U Evropskoj uniji stanje je drugačije. Podaci belgijske kancelarije za statistiku STATBEL pokazuju da je prosječni mjesečni prihod četvoročlane porodice veći od 4 i po hiljade eura.

“Prosječni godišnji prihod je 55.511 eura. Prosječno se godišnje potroši 48.358 eura. A 27 odsto ide na troškove stanovanja, 16 odsto na ishranu i bezalkoholna pica, 13 na transport, 10 na ličnu higijenu…”, navodi Vendi Sellfot.

A po paritetu kupovne moći, crnogorski građanin nalazi se na 48 odsto prosjeka stanovništva EU.

“Za crnogorskog građanina to znači da još dosta mora da protekne vremena, energija i stvaranja. Da, to govori da naš standard u Crnoj Gori nije zarađen nego je pozajmljen”, kazao je Milović.

A, kada izađete na ulicu, vidjećete pune restorane, kafiće, butike, lijepo odjevene građane koji nose skupe marke, voze nove automobile. Percepcija je jedno a stvarnost drugo.

Za takav život većina građana, kaže Milović, pozajmljuje, diže kredite ili im neko drugi taj luksuz obezbjeđuje.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci