Mikavica: Poslanici da pokažu razumijevanje za rad nedjeljom

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 27.04.2023. u 09:22
Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica od poslanika učekuje razumijevanje za vraćanje radne nedjelje tokom sezone, jer je kako kaže, riječ o opštem interesu.

Podsjetimo, ranije najave političkih partija ukazuju na to da u Skupštini ne postoji većina koja bi usvojila eventualne izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim bi bila djelimično vraćena radna nedjelja za radnike u ovoj oblasti, jer je većina poslaničkih klubova već saopštila da će biti protiv.

Mikavica kaže da je u demokratskim društvima uobičajeno da ono što se dogovore sindikati, privreda i Vlada naiđe na razumijevanje parlamentaraca.

“Nisu oni ti koji žele da koče neke dogovore i procese. Potrebno je da oni dobiju pravu informaciju o ovome i da shvate da je ovo jedan boljitak za sve nas”, kazao je Mikavica u Jutarnjem programu TVCG.

Od eventualnog uvođenje radne nedjelje tokom sezone, Mikavica očekuje dobre efekte za ekonomiju, za zaposlenost i bolji promet.

“Ja ipak očekujem razumijevanje parlamentaraca i svi moramo opšti interes da stavimo ispred pojedinačnog”, kaže Mikavica.

Ivana Mihajlović, iz Unije slobodnih sindikata navodi da je prvo Vlada na potezu, koja mora Skupštini predložiti izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Važno je, kaže ona, da se svi upoznaju sa tim šta rad nedjeljom tokom sezone donosi.

“Želim da se i građani i parlamentarci upoznaju sa tim šta ovaj kompromis donosi”, kazala je Mihajlović.

Ako Parlament ne prihvati izmjene tog Zakona, za USSCG je kako kaže on prihvatljivo, ali se pita gdje su parlamentarci bili kada se branila neradna nedjelja.

“Ja se nadam da ovo nije populistička priča pred naredne parlamentarne izbore”, saopštila je Mihajlović.

Šta izmjene zakona predviđaju?

Mikavica kaže da neradna nedjelja donijela određene benefite za radnike, ali i probleme za poslodavce.

Jedan od problema je kako kaže i to što se dešavalo da se sa spajanjem državnih praznika dođe do toga da imamo tri neradna dana u trgovini, što je kako dodaje, nedopustivo.

Tri godine se, ističe Mikavica, vodi polemika o tome kako da se problem riješi.

“Napravili smo konsenzus i došli do nečega što je dobro rješenje”, kaže Mikavica. Podsjeća da je dogovor bio da se radi samo pet mjeseci tokom godine, i da se radi u jednoj smjeni i to samo jedan objekat nekog trgovačkog lanca.

Uz sve to dogovoreno je i da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana 80%.

“Mislim da je rješenje dobro”, kazao je Mikavica i dodao da je sve dogovoreno samo za ovu sezonu, kako bi se vidjelo na koji način funkcioniše model.

On kaže i da nije realno očekivati da će svi trgovci “pohrliti” da rade nedjeljom jer im je to dodatni trošak, posebno tokom sezone.

Ivana Mihajlović iz Unije slobobodnih sindikata kaže da se nijesu zalagali za vraćanje radne nedjelje, ali su pristali na dijalog, zbog svih problema koji su se javili tokom sezone.

Ona vjeruje da institucije mogu da odgovore na sve zahtjeve i kontrole u odnosu na eventualno ponovno uvođene radne nedjelje tokom sezone.

“Zato što su bili uključeni u ovaj dijalog i u tražnje najboljeg rješenja”, saopštila je Mihajlović.

Ponovila je i da je riječ o modelu koji bi bio testiran tokom jedne godine, a da bi se nakon toga procijenili efekti.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Crna Gora ima izuzetne potencijale za proizvodnju električne energije zasnovane na principu fotonaponskog efekta, zbog čega je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula projekat Solari 5000+, kojim se, osim individualnih objekata fizičkih i pravnih lica, planira ugradnja sistema u stambenim zgradama spratnosti do četiri sprata.