Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milion eura za turski otpad – Tosjali grupa ostavila u Željezari 3.800 tona opasnog otpada

ilustracija/pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 27.01.2024. u 15:35
EPCG preuzimanjem fabrike preuzela i elektrolučnu prašinu, nejasno ko će da je ukloni i to plati. Ističu da se potencijalni zakupac nikšićke fabrike neće baviti tim pitanjem.

U pogonima nikšićke Željezare se nalazi 3.800 tona elektrolučne prašine koja spada u opasni otpad i mora biti uklonjena do 17. marta.

Riječ je o opasnom otpadu koji je trebalo da ukloni raniji vlasnik nikšićke fabrike - turska Tosjali grupa, što nije urađeno, a kada je fabriku preuzela Elektroprivreda (EPCG), sa Turcima je dogovoreno da se preuzme i sav otpad.

“Uklanjanje elektrolučne prašine košta oko 290 eura po toni, što je blizu milion eura za svih 3.800 tona”, kazao je izvor “Vijesti” koji je upućen u ovaj slučaj, pojašnjavajući da je pitanje u vezi sa otpadom otvoreno tokom razgovora koje su potencijalni investitori u pogone Čeličane i Kovačnice nikšićke fabrike imali sa predstavnicima Vlade i državne energetske kompanije.

Nezvanične informacije da se elektrolučna prašina nalazi u fabrici potvrđene su “Vijestima” zvanično u Upravi za inspekcijske poslove (ekološka inspekcija) i u EPCG.

Državna energetska kompanije upravljanje Željezarom preuzela je početkom prošle godine.

“U toku procesa proizvodnje generiše se samo elektrolučna metalna prašina, koja je klasifikovana kao opasni otpad (10 02 07* - šifra otpada prema međunarodnoj klasifikaciji). Osim navedenog otpada u opasni otpad spadaju i sljedeće vrste otpada - otpadna nehlorovana hidraulična ulja (13 01 10*), motorna ulja (ulja za mjenjače i podmazivanje) (13 02 05*), zauljani filteri (15 02 02*), akumulatorkse baterije (16 06 01*), otpadni toneri (08 03 17*). Osim metalne prašine, pretpostavljamo da su sve ostale vrste opasnog otpada predate firmama koje se bave upravljanjem i skladištenjem opasnog otpada, premda više informacija imaju kolege iz EPCG-Željezara. Elektrolučna metalna prašina je još uskladištena na lokaciji koja je imala dozvolu kao privremeno skladište za opasni otpad. EPCG je preuzela obavezu zbrinjavanja ovog otpada i to je definisano u kupoprodajnom Ugovoru sa prethodnim vlasnikom”, kazali su u EPCG.

Pojasnili su da budući zakupac neće imati obavezu skladištenja, niti izvoza opasnog otpada, i da ta obaveza nije definisana ni u javnom pozivu.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.