Ministar Pejović u posjeti gradu pod Trebjesom: Nikšić primjer kako se koriste sredstva iz evropskih fondova

16831323_1149982021781364_780360920_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 20.02.2017. u 16:33

Boraveći u radnoj posjeti opštini Nikšić, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da se u programima finansijske podrške, koju Evropska unija daje, Nikšić izdvaja kao opština sa najviše projekata.

Kako je naveo, preko 33 projekta su do sada sklopljena na teritoriji naše opštine i kroz njih je Nikšić privukao preko devet miliona bespovratnih sredstava.

“Dakle govorimo o grantu koji je došao opštini i pored onoga što su bila kofinansiranje i učešće institucija iz ove opštine. Negdje, skoro 70 odsto ovoga je otišlo opštini, dakle, opština je bila dobra u povlačenju sredstava i u pripremi onoga što su konkretni projektni predlozi, a 30 odsto je otišlo na ostale institucije”, istakao je on i dodao da opština Nikšić ima značajne i veoma sposobne nevladine organizacije koje su se snašle u ovom procesu i došle do evropskog novca.

Ministar je danas posjetio dva, kako je kazao, značajna projekta u našoj opštini. Jedan je Kapino polje, projekat koji je povukao  1,7 miliona eura iz sredstava Evropske unije i koji, prema Pejovićevim riječima, govori o tome da kad imate dobre ideje, znanje i iskustvo možete dobiti i novac iz Evropske unije da napravite jedan ovakav razvojni projekat koji će značiti gradu.

Drugi projekat koji je obišao je budući Dom za stare koji se razvija na prostoru bivše kasarne.

“Tu treba reći da ćemo raditi sve u Vladi Crne Gore da narednog mjeseca u Parizu dobijemo još dva miliona eura iz stambenog regionalnog programa kako bi došlo do realizacije i do skorog početka ovog projekta za koji je Vlada opredjelila sredstva, a već je obezbjeđena donacija iz republike Njemačke u iznosu od 1.000.000 eura. Dakle, kad započnemo ovaj veoma značajan projekat od pet miliona eura, sigurno će to biti jedan zamajac da se i u ovoj opštini razvijaju drugi projekti pored već pomenutih”, objašnjava on.

Tokom ove posjete u okviru projekta “Evropski dan u tvom gradu” bilo je riječi i o svemu onome što dotiče lokalnu samoupravu kada je u pitanju proces evrointegracija, odnosno o onome što proizilazi iz poglavlja 27, Zaštita životne sredine i klimatske promjene, koje se naša zemlja sprema da otvori ove godine i koje je najskuplje i najzahtjevnije poglavlje.

Organizovan je i razgovor u Tehnopolisu gdje su predstavljene mogućnosti koje nude novi programi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, ali i trilateralni program između Crne Gore, Albanije i Italije koji će u prvom pozivu imati oko 25 miliona eura na raspolaganju.

Za predsjednika opštine, Veselina Grbovića, današnja posjeta bila je veoma uspiješna, pa je tom prilikom istakao da očekuje obezbjeđenje donacije iz Regionalnog evropskog fonda za izgradnju Doma za stare već u martu mjesecu. Kazao je i sledeće nedjelje očekuje posjetu Kontrole letenja SMATSA iz Beograda, koja treba da izvrši određena mjerenja i da da neophodne podatke, kako bi od Agencije za vazduhoplovstvo dobili sertifikate za komercijalno korišćenje aerodroma.

“To je jedan projekat koji je doniran iz IPA projekata, iz dvije aplikacije smo dobili preko 1.600.000 eura za aerodrom. Mislim da su čak i predstavnici SMATSA iz Beograda oduševljeni  samim aerodromom i njegovim mogućnostima. Isto tako je i naša Agencija za vazduhoplovstvo iz Podgorice izuzetno zadovoljna. Po prvi put su svi, zaista, spremni da nam omoguće da dobijemo to što nam je neophodno da bi počeli komercijalno da koristimo ovaj aerodrom”, pojašnjava on.

Današnja posjeta ministra Pejovića završiće se u Gimnaziji “Stojan Cerović”, gdje će održati “Evropski čas” sa gimnazijalcima kako bi čuo kako najmlađi razmišljaju o Evropskoj uniji.

 

Brisel nikako ne odobrava bojkote u Crnoj Gori

Odgovarajući na novinarska pitanja o tome kako Brisel gleda na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori i bojkot opozicije, Pejović je kazao da je jasna pozicija i Brisela i zemalja članica.

“Nikako bojkoti, to su više puta ponovili na najvišem nivou i sada meni u razgovorima, da bojkot nije pravi način pristupa rješenju, da se pravi mehanizmi saradnje trebaju nalaziti u institucijama, u Skupštini i da nikome dobro ne donosi, da kažemo, potpuni izostanak iz političkog života jedne zemlje. Opozicija je veoma bitna, kako za demokratizaciju, tako i za ispunjavanje onoga što su politički kriterijumi svake zemlje koja pristupa Evropskoj uniji. U tom dijelu su jasne poruke da treba da dođe do rješenja ovog slučaja o kojem govorim iz oktobra, kroz rad specijalnog državnog tužilaštva, podizanjem optužnice, a da partijska saradnja u institucijama treba da karakteriše naredni put”, jasan je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.