Ministarstvo ekonomije: Otvoren javni poziv za modernizaciju industrije

krediti
cdm
  • Autor onogost.me
  • 12.08.2016. u 10:34

Ministarstvo ekonomije uputilo je javni poziv za učešće u Pilot programu podrške za modernizaciju industrije svim privrednim subjektima koji posluju u oblasti prerađivačke industrije. Javni poziv trajaće do utroška raspoloživih sredstava od 100 hiljada eura, odnosno najkasnije do 25. decembra ove godine.

Cilj Pilot Programa, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), kako su saopštili iz Ministarstva, je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti, kao i unaprjeđenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga, povećanje obima i vrijednosti prometa i smanjenje troškova finansiranja proizvodne opreme kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke.

“Pilot program obuhvata sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala privredna društva, odnosno do 10 odsto za srednja privredna društva, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini od 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura”, saopštili su iz Ministarstva.

Iz ministarstva dodaju da preostala potrebna sredstava do 70 odsto za mala privredna društva odnosno do 60 odsto za srednja privredna društva  u skladu sa pravilima državne pomoći, obezbjeđuju se kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore , i to po uslovima definisanim Programom.

“U slučaju,  da su ukupni troškovi nabavke opreme veći od 100.000 eura, korisnik može da finansira razliku sopstvenim učešćem ili da za ovaj iznos uveća kreditni zahtjev kod IRF-a. Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, polovne proizvodne opreme ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine”, dodaju iz Ministarstva.

Prijavna dokumentacija za učešće u Pilot program podrške za modernizaciju industrije, može se preuzeti u prostorijama Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.