Ministarstvo ekonomije pozvalo građane da koriste potrošačka prava

shopping-3225130_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 15.03.2018. u 13:09

Ministarstvo ekonomije apelovalo je na sve potrošače da koriste svoja zakonom omogućena potrošačka prava, čestitajući im 15. mart, Svjetski dan prava potrošača, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Učinimo digitalna tržišta pravednijim“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u prošloj godini primljeno je 716 žalbi potrošača, kojima su prijavljene 723 nepravilnosti, a koje su se, između ostalog, odnosile na nedostatak na robi ili kod cijene, usluge, te prigovor za ostvarivanje prava iz garancije i slično.

Za prva dva mjeseca ove godine primljeno je 98 žalbi potrošača, u okviru kojih je prijavljeno 105 nepravilnosti.

“Ministarstvu ekonomije se tokom prošle godine obratilo više od 100 građana koji su tražili pomoć i savjete pri rješavanju sporova, dok je Savjetovalište za zaštitu potrošača od svog osnivanja u novembru asistiralo u oko 40 predmeta u kojima su građani tražili zaštitu potrošačkih prava, ali i svakodnevno pružalo informacije o načinu zaštite potrošačkih prava na zahtjev građana”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u prethodnom periodu usvojena su dva važna zakona koja uređuju tu oblast, i to Zakon o zabrani nedozvoljenog oglašavanja i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda, kojima se, zajedno sa Zakonom o zaštiti potrošača na sveobuhvatan način uređuje ova oblast.

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) svoje porijeklo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik Džon F. Kenedi 1962. godine. Prvi put je Svjetski dan prava potrošača obilježen 15. marta 1983. Stoga se svake godine širom svijeta sprovode razne kampanje kako bi se obilježio ovaj dan, a ujedno omogućila i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.