Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
14:50
5.7.2019.

Ministarstvo nauke objavilo je Konkurs za dodjelu grantova za inovativne projekte

Zbog pozitivnih efekata prošlogodišnjeg Programa za dodjelu grantova za inovativne projekte 2018-2020 u smislu podsticanja novih zapošljavanja u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, unapređenja uspostavljanja partnerstava nauka-privreda, te širih partnerstava aktera u sistemu inovacija, ali i podsticanja strateški prioritetnih oblasti razvoja, Ministarstvo nauke danas je objavilo novi Konkurs.


Opredijeljeno je 700.000 eura za sufinansiranje inovativnih projekata iz prioritetnih oblasti S3 pametne specijalizacije za mala, srednja i velika preduzeća i naučne institucije. Vrijednost sufinansiranja po projektu iznosi do 100.000 eura za period od dvije godine.

Predmet Konkursa je dodjela grantova za inovativne projekte, koji su u skladu sa prioritetim oblastima utvrđenim u Strategiji pametne specijalizacije (2019-2024) i to: Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane; Energija i održiva životna sredina; Održivi i zdravstveni turizam; i Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

"Kroz ovaj Konkurs želimo da utičemo na jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća kroz sufinansiranje razvoja inovativnih tržišno-orijentisanih proizvoda, usluga i tehnologija, koji imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu; pružimo podršku prenosu inovativnih ideja iz naučnoistraživačkih ustanova na tržište, kroz saradnju sa partnerima iz privrede ili kroz otvaranje novih preduzeća/spin-off kompanija u Crnoj Gori; i doprinesemo jačanju ljudskih resursa i kreiranju novih radnih mjesta. S tim u vezi troškovi zapošljavanja visokokvalifikovanog kadra na puno radno vrijeme tokom trajanja projekta biće finansirani u punom iznosu (100 odsto)", objasnili su iz Ministarstva nauke.

Konkurs će biti otvoren do sredine septembra, a nakon isteka roka Ministarstvo će izvršiti administrativnu provjeru pristiglih prijava, nakon čega će se vršiti dvostepena evaluacija od strane međunarodnih evaluatora.

"Podsjećamo da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz 2018, podržano 10 projekata ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, od čega je Ministarstvo nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730.000 eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440.000 eura", dodali su oni.

Više informacija o uslovima i načinu prijave na konkurs zainteresovani mogu naći na sljedećem linku http://www.mna.gov.me/vijesti/204408/Ministarstvo-nauke-objavljuje-Konkurs-za-dodjelu-grantova-za-inovativne-projekte.html.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:31
  17.7.2019.

  Elektroprivreda Crne Gore danas je u prostorijama te kompanije u Nikšiću izvukla dobitnika nagradne igre „Zlatni tim - uhvati ritam 2“, a glavna nagrada, Citroen c-elysee, pripala je domaćinstvu iz Mojkovca sa pretplatnim brojem 14124311.

 • 15:24
  16.7.2019.

  U Crnoj Gori ove sedmice je 34,81 hiljada nezaposlenih, 0,9 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

 • 08:11
  16.7.2019.

  Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje hidroelektrane Komarnica je 237,8 miliona eura, navodi se u Konceptu DUP-a za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici.

 • 14:32
  15.7.2019.

  Nikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, najveći je crnogorski izvoznik u prvih šest mjeseci ove godine, dok je najviše uvezao podgorički Jugopetrol, saopšteno je iz Uprave carina.