MONSTAT: Prosječna zarada u junu 502 eura

euro_14_0
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 29.07.2016. u 16:02

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 502 eura i bila je 0,4 odsto veća nego u maju.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 4,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila 4,6 odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade porasle 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječna bruto zarada u junu je iznosila 755 eura. Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu su u odnosu na maj zabilježile rast u sektorima snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciom 5,1 odsto, saobraćaja i skladištenja 3,8 odsto, vađenja ruda i kamena 3,4 odsto, prerađivačke industrije 2,4 odsto i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2,3 odsto, prenosi Mina business. 

Zarade su rasle i u sektoru snabdijevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama dva odsto, zdravstena i socijalna zaštita i državna uprava i odbrana po 1,1 odsto, a usluge smještaja i ishrane 0,7 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima ostale uslužne djelatnosti 12,7 odsto, poslovanje sa nekretninama 9,2 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,4 odsto, građevinarstvo 3,7 odsto, informisanje i komunikacije 1,9 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 1,8 odsto, trgovina na veliko i malo 1,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,5 odsto, obrazovanje 0,4 odsto i finansijske i djelatnosti osiguranja 0,1 odsto.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.