Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
15:35
4.8.2020.

MPRR: Pčelarima pomoć od 77.000 eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada eura za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskim uslova.


Pravovremenom reakcijom Saveza pčelarskih organizacija koji je uputio inicijativu prema Ministarstvu i brzom uplatom potrebnih sredstava, nabavljene su potrebne količine kvalitetne prihrane za pčele.

"Iz Saveza pčelarskih organizacija informisali su Ministarstvo da zbog nepovoljnih vremenskih prilika, usljed nedovoljne pčelinje paše, u ovoj pčelarskoj sezoni  došlo je do pada u proizvodnji meda, što bi dovelo do ozbiljnih posljedica po zdravlje i opstanak pčelinjih zajednica. To bi, takođe, direktno uticalo i na ukupnu proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda u narednoj godini. Dodatnom prihranom koja je obezbijeđena kroz nabavku šećera, u ovom momentu kada su pčelinje rezerve na minimumu, pčelinje zajednice moći će da se adekvatno spreme za bezbijedno i kvalitetno izimljavanje, a time i proizvodnju u narednoj godini", navode iz Ministarstva.

U cilju prevazilaženja nastale situacije dogovoreno je da se pčelarima pomogne u nabavci i podjeli šećera. Osim sume koju je uplatilo Ministarstvo, u nabavci prihrane učestvovao je i Savez sa 7. 996,00 eura, što je ukupno blizu 85.000 eura opredijeljenih za podršku crnogorskim pčelarima. Podrška će se realizovati sredstvima u okviru Programa podrške razvoju pčelarstva koji je dio Agrobudžeta za 2020.

Shodno preporuci Upravnog odbora Saveza, prioritet podrške biće usmjeren ka južnom regionu Crne Gore, gdje će pčelari dobiti četiri kilograma po pčelinjem društvu. Za sjeverni i centralni region podrška će iznositi dva kilograma po košnici.

Prema procjeni potreba, ukupnom podrškom biće obuhvaćeno 2.400 pčelara, koji će dobiti količine šećera za prihranu oko 78. 000 pčelinjih društva.

"Svjesni izazova sa kojima se susreću pčelari, njihovog rada, uloge i značaja sektora pčelarstva u poljoprivredi, kao i važnosti očuvanja pčela kao prirodnih oprašivača, Vlada Crne Gore je i u vrijeme izazova uslovljenih pandemijom COVID 19 uspjela da obezbijedi potrebna sredstva za podršku pčelarima", zaključuju iz tog resora.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:20
  27.9.2020.

  Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić kazala je da se naša zemlja aktivno priprema za narednu turističku sezonu, iako je to teško planirati u okolnostima pandemije koronavirusa.

 • 08:24
  27.9.2020.

  Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su Danu iz Ministarstva finansija (MF).

 • 19:31
  26.9.2020.

  Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

   

 • 16:19
  26.9.2020.

  U skupštinsku proceduru je juče stigao Prijedlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem se navodi da su izvorni prihodi bili 1,8 milijardi eura, konsolidovani izdaci 2,028 milijardi, a depoziti 545 miliona eura.