Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
11:58
4.7.2019.

Na cijeni ekonomisti, pravnici, menadžeri…

U Crnoj Gori se već duži period bilježi kontinuirani blagi pad registrovane nezaposlenosti. Prema sedmičnom izvještaju Zavoda za zapošljavanje, od 1. jula, u državi se nalazi 35.251 nezaposleni, što je manje za 6.866 u poređenju sa istim periodom prošle godine.


Kako je saopšteno iz ZZZCG, Stopa nezaposlenosti sa prošlosedmične od 15,3 odsto opala je na 15,19 odsto, dok je lani bila veća skoro tri procenta i iznosila je 18,15 odsto.

Osim kod opšte nezaposlenosti, dešavaju se i pozitivni pomaci u kretanjama na tržištu rada visokoškolaca.

Zanimanja

Iako diplomci u ukupnoj nezaposlenosti učestvuju sa 12,2 odsto, ipak, evidentno je smanjenje njihovog broja na evidenciji Zavoda, gdje se trenutno nalazi njih 4.300 ( žena 2.730 ili 63,5 odsto), što je manje za 13,6 odsto u poređenju sa prošlom godinom, kada ih je bilo 4.976 (žena 3.247 ili 65,3 odsto).

Među zaposlenim osobama sa evidencije Zavoda, više od 30 odsto su visokoškolci.

Na tržištu rada, minule godine, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 780 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 60 grupa, odnosno područja rada. Dominantno učešće u tim kretanjima imalo je šest grupa zanimanja: vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, zanimanja ugostiteljstva i turizma.

Kretanja

Ta zanimanja učestvuju sa više od 65 odsto u ukupnoj ponudi, tražnji i zapošljavanju visokoškolaca. Na evidenciji je bilo najviše visokoškolaca upravo sa tim zanimanjima, istovremeno bili su najviše traženi, a i najviše zapošljavani. Ostale 54 grupe zanimanja u ukupnim kretanjima na tržištu rada učestvovale su sa manje od 35 odsto. Slična kretanja zabilježena sui u nekoliko prethodnih godina.

Kod većine visokoškolskih zanimanja ponuda radne snage, u manjoj ili većoj mjeri, prevazilazi prijavljenu tražnju.

Nedostaju inženjeri, matematičari, psiholozi, defektolozi, arhitekte, elektroničari…

Ipak, kod nekih grupa zanimanja zabilježena je veća tražnja od ponude: nastavnici prirodno-matematičke struke (profesor matematike, fizike, hemije, biologije), zatim, grupa zanimanja: elektroničari, nastavnici tehničko-tehnološke struke, veterinari, zanimanja elektro-mehanike, nastavnici biotehničke struke, farmaceuti, geodeti.

Tržištu nedostaju profesori muzičke grupe predmeta klavira, flaute, gitare, harmonike, violine, te profesori psihologije, njemačkog jezika, likovne grupe predmeta. Zanimanje defektolog je više traženo u odnosu na ponudu, kao i specijalisti medicinskih nauka, doktor medicine.

 

Izvor: CdM

Diplomirani inženjer građevinarstva i diplomirani inženjer arhitekture više su traženi nego ostala zanimanja iz njihovih grupa zanimanja.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:07
  21.10.2019.

  Tokom osam mjeseci ove godine otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznosio je 23,4 miliona eura i na nivou je kao u tom periodu 2018. kazala je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore Lidija Rmuš, sekretarka Odbora.

 • 16:46
  21.10.2019.

  Pusti parkinzi i tek poneki prolaznik ispred najvećih supermarketa u gradu pod Trebjesom, dokaz su da Nikšićani ne idu u trgovinu posljednjeg dana sedmice. 

 • 14:05
  21.10.2019.

  Kompanija Domaća Trgovina danas je otvorila još jedan komšijski Aroma market, na uglu Ulice Serdara Šćepana i Narodne omladine u Nikšiću.

 • 09:31
  21.10.2019.

  U okviru Programa stručnog osposobljavanja crnogorski visokoškolci ove godine na raspolaganju imaju više od 11.500 mjesta kod poslodavaca, kazala je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović.