Nacionalna konferencija o poljoprivredi okupila oko 90 učesnika iz zemalja regiona

naslovna_konferencija
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 11.12.2017. u 10:42

Prva nacionalna Konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, počela je danas u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Na otvaranju Konferencije koja je okupila oko 90 učesnika iz sedam zemalja regiona i to Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Hrvatske i Albanije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutin Simović istakao da će poljoprivreda i ruralni razvoj biti sve važniji i predmet sve izdašnije podrške i sa lokalnog i sa državnog nivoa, uz, kako je naglasio, sve veću podršku fondova EU.

„Ova konferencija je dobra prilika da svi zajedno razmijenimo mišljenja, damo predloge i sugestije u pravcu daljeg unapređenja konkurentnosti naše poljoprivrede, daljeg jačanja i unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, daljeg unapređenja sistema bezbjednosti hrane, prije svega kao unutrašnje potrebe našeg društva i svih građana, ali i pripreme sektora poljoprivrede za mogućnosti i izazove koji nas očekuju nakon članstva u Evropskoj uniji“, kazao je on.

U tom pravcu je, podsjeća Simović, potpisan Finansijski sporazum o realizaciji IPARD programa kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivaćima biti na raspolaganju 39 miliona eura bespovratne podrške.

On je naglasio da je Vlada veliku pažnju posvetila poljoprivredi o čemu najbolje govori statistika.

„Imali smo izdašniji Agrobudžet, realizovane su 23 mjere ruralnog razvoja, izgrađena nova ruralna putna i vodovodna infrastruktura. Povećana je vrijednost prodaje i otkupa domaćih proizvioda, ugvoreno je u 2017. 237 IPARD like projekata ukupne vrijednosti investicija 16 miliona eura, uz bespovratnu podršku od sedam miliona eura”, dodao je on.

Ništa manje važna, prema njegovim riječima, nije ni preventiva životinja pa će se i u idućoj godini sprovesti vakcinacija krupne i sitne stoke protiv kvrgave kože i plavog jezika

 „Rezultat institucija vrijedan pažnje je da je spriječen uvoz 92 pošiljke sa preko 800 tona nebezbjedne hrane, koja je trebalo da bude plasirana na naše tržište”, kazao je Simović.

On je nagovijestio da će zbog svega navedenog i narednu godinu dočekati spremni, te da se već može očekivati i veći Agrobudžet, ugovoren je novi projekat sa Svjetskom bankom vrijednosti 30 miliona eura koji bi trebalo da doprinese jajačanju konkurentnosi u sektoru proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, ruralnom razvoju, jačanju sektora ribarstva, kao i izgradnji i unapređenju kapaciteta za kontrolu hrane.

Važnost sektora poljoprivrede u ekonomiji Crne Gore istakao je i predsjednik opštine Veselin Grbović, dodajući da on, zajedno sa sektorom turizma, predstavlja razvojni i ekonomski prioritet naše nacionalne ekonomije.

„Poljoprivreda Crne Gore zahtjeva punu pažnju svih relevantnih aktera u Crnoj Gori. Imajući u vidu raspoložive resurse i privredne potencijale Crne Gore, organizacija prve nacionalne Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju je jako važna jer se realizuje u trenutku kada su EU integracije u punom jeku i kada je otvoreno poglavlje o poljoprivredi“, smatra Grbović dodajući da današnji događaj predstavlja osnovu za prenošenje, primjenu i sprovođenje strateških opredeljenja Crne Gore u oblasti poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja.

Konferencija je, tvrdi on, značajna i zbog samih tema o kojima će biti riječi poput nacionalne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalne lokalne mreže podrške, politike ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu, povezanosti poljoprivrede i turizma. Nagovijestio je realizaciju i nekih budućih planova u našoj opštini.

„Inače, lokalna uprava Nikšića konstantno ulaže napore u razvoj ruralnih područja, izgradnjom puteva vodovoda, vodnih akumulacija što će doprinijeti razvoju sela i boljim uslovima za bavljenje poljoprivredom. Obzirom da je aktuelan IPARD program, sa zadovoljstvom vas obavještavam da opštine Nikšić intezivno priprema brojne projekte koji će, nadam se, biti realizovani u narednom periodu“, najavio je Grbović.

Predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Goret Ratko Bataković naglasio je da su članovi poljoprivrednog sektora značajni i po broju i po geografskoj zastupljenosti.

„Među nama su oni koji proizvode hranu, koji kontrolišu kvalitet i promet te hrane, oni koji kreiraju politiku razvoja i donose odluke, oni koji prate njihov rad, oni koji pišu o poljoprivredi i ruralnom razvoju, oni koji pišu i implementiraju projekte. U našem sektoru je najveći broj radnih mjesta, pogotovo onih u fabrikama na otvorenom, pod vedrim, kišnim ili sniježnim nebom, u šumi, rijekama jezerima ili morima. Naš sektor zauzima i najveći dio pravne tekovine Evropske unije“, naveo je Bataković napominjujući da sve ovo govori u prilog značaju poljoprivrede i ruralnog razvoja, a da poseban značaj ima kada je u pitanju nematerijalna vrijednost sela, koja su, smatra on, glavna poluga za očuvanje identiteta i različitosti bilo koje populacije.

Otuda je, kaže, i nastala ideja da se sastaju, umrežavaju i ujedno sarađuju.

„Obzirom da ideja za organizovanje jedne ovakve manifestacije datira još odavno, sa ciljem da utemelimoj događaj koji će nas svake godine okupljati i povezivati u različitim gradovima domaćinima, odlučili smo da otpočnemo ove godine u Nikšiću, a onda redom u svim crnogorskim opštinama“, zadovoljno zaključuje Bataković.

Teme konferencije su nacionalne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalne i lokalne mjere podrške, politike ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu, LEADER pristup i njegova primjena u lokalnim zajednicama, povezanost poljoprivrede i turizma i buduća uloga Mreže za ruralni razvoj u Crnoj Gori. U okviru konferencije biće održano više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja, ali i Agro veče koje će poslužiti kao platforma za umrežavanje javnog, privatnog i civilnog sektora u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i u okviru kog će biti dodijeljene nacionalne nagrade istaknutim pojedincima na nacionalnom i lokalnom nivou za doprinos razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.