Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Nadamo se da će kamatne stope padati”

ilustracija/pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.01.2024. u 11:34
Kamatne stope u ovoj godini neće rasti, a u drugoj polovini 2024. moguće je očekivati pad euribora, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković za TVCG.

„Nadamo se da će kamatne stope da padaju“, kazao je Pejaković i dodao da uvećanja kamatnih stopa u ovoj godini neće biti.

On je saopštio da su sve banke u Crnoj Gori crnogorske banke koje su osnovane po našim zakonima i koje plaćaju porez u našoj državi.

Podsjeća i da imamo eksterne i interne pokazatelje koji utiču na formiranje kamatnih stopa. U borbi protiv inflacije posljednje dvije banke, kako pojašnjava, Evropska centralna banka koristila je mehanizam povećanja kamatnih stopa.

„Zbog toga samo imali rast euribora do 4,05 odsto, što je uticalo na formiranje svih ostalih kamata“, pojašnjava Pejaković.

Mi u Crnoj Gori, kako kaže, možemo da vidimo u kojem dijelu možemo da utičemo na smanjenje kamatnih stopa. Tu navodi vladavinu prava, naplatu potraživanja i druge faktore koji, kako ističe, utiču na kamatnu stopu.

Pejaković ističe i da je u Crnoj Gori trenutno kamatna stopa negativna.

„Ako je inflacija jača od prosječne godišnje kamatne stope onda imamo negativnu kamatnu stopu. Prošle godine smo imali zvaničnu prosječnu kamatnu stopu od 5,75 odsto, a inflacija zvanična bila 17% to je dakle značajno niža kamatna stopa“, kazao je Pejaković.

Sve intervencije ECB u dijelu inflacije su dali rezultate, kaže Pejaković.

"Moje mišljenje je da moramo sačekati drugu polovinu 2024. godina kada možemo očekivati određeni pad osnovnih kamatnih stopa ECB, što je euribor", kazao je Pejaković i dodao da se po tom osnovu može očekivati i pad za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama.

On očekuje stabilizaciju cijena na tržištu nekretnina.

„Mislim da će se ove cijene zadržati, a do kada vidjećemo...Stabilizovale su se cijene materijala koji se koristi za gradnju i ne očekujem velike poremećaje od 5% gore ili dolje“, poručio je Pejaković.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.