Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Naredne godine krediti bez kamate za nezaposlene sa fakultetom

zoranvukcevic
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 21.12.2015. u 12:15

Investiciono razvojni fond će u narednoj godini ponuditi beskamatne kredite za nezaposlene sa fakultetskom diplomom koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor ovog fonda Zoran Vukčević. 

„ Na podršku mogu računati početnici, mladi, žene, nezaposlena lica sa fakultetskim obrazovanjem, individualni poljoprivredni proizvođači. Planirana je podrška postojećim preduzećima za razvoj turizma, poljoprivrede, drvoprerade, proizvodnje, usluga“, kazao je Vukčević dodajući da je plan da se naredne godine biznis kreditno podrži sa 100 miliona eura.

On je objasnio da je ideja da se podrži likvidnosti preduzeća kroz trajna obrtna sredstva, refinansiranje, faktoring, kratkoročni krediti, kao i da se podrže infrastrukturni projekti, obnovljivi izvori energije i zaštita životne sredine.  

„Osnovni cilj je podsticanje ekonomskog razvoja države i otvaranje novih radnih mjesta kroz rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, podršku početnicima u biznisu, novom investicionom ciklusu, ravnomjernom regionalnom razvoju, novim tehnologijama, izvozu, povećanju konkurentnosti. Plan je da privredni razvoj bude zasnovan na znanju, efikasnoj valorizaciji značajnih prirodnih resursa, većoj produktivnosti, poštovanju principa očuvanja životne sredine, uspostavljanju tijesne saradnje između sektora i pružanju jednakih mogućnosti za sve građane“, pojasnio je Vukčević.

Između ostalog Vukčević je najavio i da će se razvijati i novi instrumenti podrške koji će uticati na bolje povezivanje preduzeća i sektora, podršku klasterima, projektima koji se odnose na proizvodnju i preradu sa većim stepenom finalizacije, a posebna pažnja će se posvetiti uspješnim preduzećima koja redovno izmiruju obaveze prema državi. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.