Naredne godine krediti bez kamate za nezaposlene sa fakultetom

zoranvukcevic
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 21.12.2015. u 12:15

Investiciono razvojni fond će u narednoj godini ponuditi beskamatne kredite za nezaposlene sa fakultetskom diplomom koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor ovog fonda Zoran Vukčević. 

„ Na podršku mogu računati početnici, mladi, žene, nezaposlena lica sa fakultetskim obrazovanjem, individualni poljoprivredni proizvođači. Planirana je podrška postojećim preduzećima za razvoj turizma, poljoprivrede, drvoprerade, proizvodnje, usluga“, kazao je Vukčević dodajući da je plan da se naredne godine biznis kreditno podrži sa 100 miliona eura.

On je objasnio da je ideja da se podrži likvidnosti preduzeća kroz trajna obrtna sredstva, refinansiranje, faktoring, kratkoročni krediti, kao i da se podrže infrastrukturni projekti, obnovljivi izvori energije i zaštita životne sredine.  

„Osnovni cilj je podsticanje ekonomskog razvoja države i otvaranje novih radnih mjesta kroz rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, podršku početnicima u biznisu, novom investicionom ciklusu, ravnomjernom regionalnom razvoju, novim tehnologijama, izvozu, povećanju konkurentnosti. Plan je da privredni razvoj bude zasnovan na znanju, efikasnoj valorizaciji značajnih prirodnih resursa, većoj produktivnosti, poštovanju principa očuvanja životne sredine, uspostavljanju tijesne saradnje između sektora i pružanju jednakih mogućnosti za sve građane“, pojasnio je Vukčević.

Između ostalog Vukčević je najavio i da će se razvijati i novi instrumenti podrške koji će uticati na bolje povezivanje preduzeća i sektora, podršku klasterima, projektima koji se odnose na proizvodnju i preradu sa većim stepenom finalizacije, a posebna pažnja će se posvetiti uspješnim preduzećima koja redovno izmiruju obaveze prema državi. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.