Autor: onogost.me
Foto: screenshoot
08:56
11.8.2019.

Nevidio u sezoni posjeti 2.500 turista

Prema podacima opštine Šavnik Kanjon Nevidio u sezoni posjeti oko 2.500 ljudi. Kanjonig je sve popularniji, a Nevidio kao posljednji osvojeni evropski kanjon adrenalinska atrakcija koja privlači nešto odvažnije turiste iz svih krajeva svijeta.


Sezona je kanjoniga, a grupe turista koji se spremaju za jedinstvenu adrenalinsku avanturu uobičajena su slika na ulazu u kanjon Nevidio. Rumunka Simina nakon raftinga Tarom, skupila je priznaje, hrabrosti , i za čuveni kanjon Nevidio.

“Moj partner me nagovorio da dođem danas ovdje. Uplašena sam malo, ali vjerujem da će sve proći dobro. Moramo da vjerujemo našem vodiču”, kaže Simina, turistkinja iz Rumunije

Pojsetioce kroz Nevido čeka put pun izazova za koji je jedanko važno pripremiti se dobro i prije samog ulaska u kanjon.

U kanjonu se gotovo svake godine dešavaju nezgode pa opreza nikad dosta.

“Morate gostima dobro da objasnite svaki detalj puta, svaki dio, svaki skok, od početka do kraja”, kaže kanjonig vodič Radovan Čobeljić.

Tek nakon bezbjednog prolasak slijedi opuštanje i sumiranje utisaka.

“Kažu da je to jedno iskustvo nezapamćeno u njihovom životu i da će da se vrate opet, da preprouče svima”, kaže Čobeljić.

Statistika kaže da je kanjon Nevidio prošle godine posjetilo oko 2.500 ljudi iz svih krajeva svijeta.

“Imamo tokom juna i jula 15 odsto više gostiju, a prva sedmca avgusta bilježi i čak 40 odsto veću posjetu nego lani”, objašnjava vd direktora Park prirode Dragišnjica Danilo Tomić.

U opštini Šavnik prepoznali su potencijale kanjoninga pa se ove godine sprema i uređenje pristupnog platoa i prateće infrastruktuire.

 “Projekat je vrijedan oko 260.000 eura i obuhvataće upravnu zgradu, kamp i za najmlađe posjetioce biće izgrađen polygon”, kaže Tomić. 

Simina koja je prije Nevidia prolazila kroz kanjone u Italiji, ističe da se ovakve ture ne propuštaju.

“Otkrivanje priprode inovih mjesta do kojih ne možeet doći brodom i kajakom, to je suština. Biti dio prirode. “

Nevidio je posljednji osvojen evropski kanjon, a učinili su to prje 54 godine članovi nikšićkog Javorka.

 

Izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:00
  24.8.2019.

  Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju su pokrivali, pokazuje Tablica simulacije iznosa otpremnina koju je Ministarstvo javne uprave proslijedilo državnim i lokalnim institucijama.

 • 11:27
  23.8.2019.

  Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

 • 12:01
  22.8.2019.

  Sneaker klasik iz ’90. ugledao je svjetlost dana u potpuno novom ruhu.

 • 09:07
  22.8.2019.

  Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina.