Nikšićanka koja nije sjedjela skrštenih ruku: Ukrašavanjem čaša stvorila ozbiljan posao

12182118_1701395810105242_256112784_n
vijesti.me, privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.11.2015. u 18:28

Nikšićanka, Marija Zeković nije čekala da joj posao „pokuca na vrata“, već  je riješila da baš od kuće razvija svoju poslovnu ideju. U pitanju je neobičan biznis  ukrašavanja čaša za vjenčanja. 

Ideja da se bavi tim zanimljivim poslom, kaže Marija, javila se od želje da konstantno prepravlja i ukrašava sve što kupi.

“Nikada nijesam bila zadovoljna poklonima koje kupim svojim najdražima pa sam uvijek morala na njima ostaviti svoj lični pečat. I tako je sve počelo. Dobila sam ideju da ukrašavam staklo od raznih blogerki iz Engleske čiji sam rad konstantno pratila”, otkriva Marija za portal Onogošt.

U početku je koristila tehniku sa gliter bojama, a kasnije je unaprijedila rad sa vrućim lijepkom, voskom, raznim kristalima, trakama i satenskim materijalima. Danas to radi sa gum pastom, akrilnim bojama i svarovski kristalima. Mladenci, kako kaže, ponekad traže jednostavno, a ponekad i komplikovano ukrašavanje. 

“Od nekih svedenih varijanti pa sve do nekih teških, ekstravagantnih, ali ipak na moju sreću ostvarljivih ideja. Trudim se da im uvijek izađem u susret, ukoliko je to nemoguće trudim se da nađemo kompromis ali na svakoj kreaciji ostavim svoj lični pečat”, objašnjava ona.

Osim čaša , Marija ukrašava i svijeće za crkvena vjenčanja, svijeće za kućna domaćinstva, razne kićanke i ukrase za vjenčanja ,kao i dekorativne stvari za novogodišnje praznike po želji redovnih kupaca.

Mladenci su kaže uglavnom zadovoljni finalnim proizvodom. Ipak, Marija nam otkriva da više pažnje i značaja detaljima, pridaju mladoženje.

“Desila mi se situacija da je mladoženja dan pred svadbu čak dva puta vraćao času na kojoj je trebala da bude zamijenjena leptir mašna u boji kakva će biti njegova na vjenčanju. I pošto je on u opticaju imao nekolike, bio je neodlučan, pa smo nekoliko puta mijenjali boju leptir mašne”.

Njene čaše najčešće naručuju iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a dešava se da čase u dobro upakovanoj ambalaži “putuju” i za Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Porodica je jako ponosna na njen rad i podržavaju je od samog početka.

“Oni su moji najveći i najbolji kritičari. Od njih crpim dosta ideja o kreativnosti za ovaj posao. Za ovaj rad potrebno je strpljenje i mirna ruka, a to možete imati jedino ukoliko vam vaša porodica obezbjedi jednu oazu mira i ljubavi“, ističe Marija.

Ona je inače specijalizirala diplomatiju na Fakultetu političkih nauka i tri godine čeka zaposlenje u struci.

“Sumnjam da ću raditi u svojoj struci, a voljela bih. Ono što volim, a od čega ću teško odustati je ukrašavanje čaša jer to je moj hobi, ljubav, tu slobodno radim i iskazujem kreativnost, a ujedno zarađujem za solidan džeparac“, priča ponosno ova kreativna djevojka.

Za kraj poručuje svojim vršnjacima, koji su u sličnoj situaciji kao i ona, da ne odustaju.

“Ukolko imaju ideju,  želju i vjeru u sebe sve je moguće ostvariti uz mala novčana sredstva, a nekada i bez njih, uz volju dobrih ljudi koji su otvoreni da pomognu mladima. Pomalo bude tužno kada pomislite koliko ste studirali i za kakav ste se prosjek borili, ali ne treba upasti u kolotečinu. Mladi treba da budu inovativni, uporni i da slijede svoje želje i snove. Jedino će se tako izdići iz svakodnevnice koju nam trenutna situacija donosi”, završava Marija svoju priču. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.