Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki pčelari nezadovoljni ovogodišnjim prinosima meda

pcela
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.08.2016. u 14:19

Na 25. tradicionalnom  skupu članova  Pčelarske organizacije Nikšić,  koje je proslavilo svoj dan, ustanovljeno je da ova godina nije bila baš najunosnija za pčelare našeg grada, ali i regiona.

Vojin Đukanović, predsjednik Udruženja  pčelara Nikšić koje je najbrojnije i najorganizovanije udruženje pčelara u Crnoj Gori i broji više 300 članova, kazao je da prinosi meda nijesu zadovoljavajući nigdje na Balkanu.

„Tokom kontakata sa ljudima iz Bosne i Hercegovine i Srbije, uspio sam saznati da je prinos u odnosu na minulu godinu desetkovan. Tome u prilog idu i činjenice, jer po društvu prošle godine svaki od pčelara imao je prinos minimum 10 kilogrma meda, dok ove godine nema ni polovinu tog iznosa“, istakao je Đukanović u nadi da će naredna godina biti bolja.

Razlog za ovakav ishod su, kako navodi, vremenske prilike koje nijesu pogodovale pčelarima.

„Nepovoljne vremenske prilike od kiše, vjetra , niskih temperatura kad im vrijeme nije, a sada i  nesnosne vrućine, utiču da biljke ne mede kako treba“, objašnjava Đukanović i dodaje da je pčelarstvo u Nikšiću zadnjih godina  napredovalo što ih to posebno raduje, kao i da sa otvaranjem Kuće meda stvorila mogućnost  i preduslovi za  bavljenje proizvodnjom meda na moderan način. Tako se u prostorijama, dobijenim prije nekoliko godina, ovi pčelari okupljaju i pribavljaju stručne informacije iz oblasti koja ih interesuje, vrše edukaciju mlađih proizvođača, kao i raspodjelu pčelarske opreme.

„ Naše Udruženje broji više od 300 pčelara i drago nam je što smo bili pokretači ovakvih susreta i danas imamo slične smotre u svim crnogorskim gradovima, a to se i očekivalo od najbolje organizacije koja funkcioniše u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja“, rekao je  Đukanović.

On je naglasio da je za pohvalu što u Nikšiću trenutno ima oko 13.000 košnica i što svi proizvođači  prodaju svoj med.

„Planiramo da i ove godine organizujemo tradicionalnu izložbu, meda, i prerađevina od  meda, kao i pčelarske opreme,  na terasi Hotela Onogošt,  u drugoj polovini septembra. Pčelari kažu da ih sada očekuju pripreme za predstojeću sezonu, zamjena matica, zaštita od krpelja, varaoze, kao i kontrola pčelinjih društava da li imaju dovoljno hrane za zimu“, zaključio je Đukanović.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci