Nikšićkim poljoprivrednicima predstavljen Agrobudžet za ovu godinu

poljoprivrednic_1
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 09.03.2016. u 15:59

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su upoznali poljoprivredne proizvođače iz našeg grada sa mjerama podrške iz Agrobudžeta za 2016. godinu. 

Poljoprivrednicima je objašnjeno kako da prikupe dokumentaciju i podnesu neophodne zahtjeve, odnosno kako da najlakše ostvare prava na premije, koji su rokovi i na koje sve vidove podrške mogu računati.

Kako je saopšteno, ove godine ministarstvo je u te svrhe odvojilo 22,6 miliona eura.

Miloš Kusovac, koji je u resornom Ministarstvu zadužen za ruralni razvoj ,rekao je da su mjere za podršku stočarstvu gotovo iste kao i prethodnih godina.

Direktna plaćanja u stočarstvu ostala su na istom nivou kao i prošle godine, ali od ove godine svi korisnici mjera agrobudžeta moraju biti registrovani u Registru gazdinstava koje se nalazi u Ministarstvu poljoprivrede.

„Kada su u pitanju osnovne premije korisnici moraju biti registrovani do konačne isplate, tj.  do kraja novembra, a za sve ostale javne pozive važi da korisnici moraju biti registrovani na dan podnošenja zahtjeva“, objašnjava Kusovac apelujući na korisnike da za svaku premiju moraju dostaviti pojedinačan zahtjev.

Stočari koji imaju više od četiri krave po grlu će dobijati 70 eura, oni koji u staduimaju više od 40 ovaca ili 30 koza dobiće po osam eura, kao i prethodne godine, ali zato je novina da će pravo na premiju imati čak i poljoprivrednici koji tove samo jedno june ukoliko je ono sa njihove farme.

On je dodao da se zahtjevi podnose do 30. aprila, a oni pristignuti nakon toga neće biti uzeti u razmatranje. Ono što je takođe ovogodišnja novost  za osnovne premije je da se ne mora dostavljati potvrda od veterinara o listingu grla, već će se službeno provjeravati iz baze podataka.

Za proizvodnju mlijeka ostaje da se podržava više kvalitet nego kvantitet, ali je podrška ovom segmentu spuštena sa 60 na 50 odsto.

Značajno će biti podržano unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koje podrazumijeva nabavku laktofriza, aparata za mužu, a za unapređenje stočnog fonda biće izdvojeno 700.000 eura.

Takođe, od sada neće biti potrebno uložiti 100 odsto sredstava da bi se vratilo 50, kao što je to do sada bio slučaj, već nakon odobrenja ministarstva, a po dogovoru sa prodavcem, Ministarstvo uplaćuje 50 odto sredstava.

Premija za održivo korišćenje planinskih pašnjaka je povećana sa 9 na 10 eura po uslovnom grlu.

Marija Krstić, načelnik sektora za biljnu proizvodnju kao bitnu novinu u oblast ove vrste poljoprivrede istakla je  direktna plaćanja za uzgoj višegodišnjih kultura, dok će se za gazdinstvo pružati podrška 50 odsto, a najviše  5000 eura po programu.

„Od ove godine se objavljuju po dva javna poziva za sve specifične programe podrške zbog poboljšanja tranparentnosti i brže isplate sredstava podrške, ali morate voditi računa da u roku pošaljete zahtjev“, upozorila je Krstić, dodajući da je rok za jesenju sadnju 1. decembar, dok će se računi vezani za nabavku sadnog materijala prihvatati i naredne godine, pa će tako korisnici biti u mogućnosti da ostvare podršku bez žurbe.

Nikšićanima je poručila da bi bilo dobro da se više okrenu uzgoju ljekovitog bila, posebno lavande koja je otporna na veću nadmorku visinu i oštriju klimu.

„Kao i za ostale vidove biljne proizvodnje, pa tako i za ljekovito bilje program podrške je sada proširen ne samo za nabavku sadnog materijala, već i za podršku u investicijama zq opremu i mehanizaciju“, dodala je ona.

Što se tiče voćarstva, Amra Šabanić je kazala da u ovogodišnjim mjerama nije došlo do većih promjena, s tim što je rok za podnošenje zahtjeva 15. jun.

Milena Krasić, savjetnik za ribarstvo govorila je o podršci unapređivanja sektora slatkovodne akvakulture.

„Ministarstvo je prepoznalo značaj slatkovodne akvakulture i  za ovu godinu su obezbjeđena veća sredstva. Ono što je bitno da bi se ostvario uslov jesteda su uzgajivači proizvodili veću količinu od 5 tona ribe, a ovim javnim pozivom se neće podržavati izgradnja novih ribnjaka, već samo adaptacija postojećih“, naglasila je Krasić.

Ona je dodala da agrobudžetom  neće biti isplaćeni troškovi nabavke polovne opreme, troškovi carine, plaćanje u naturi, troškovi sopstvenog rada, troškovi osiguranja i registracije, kao ni obrtni troškovi.

„Ono po čemu se ovaj javni poziv vezan za ribarstvo razlikuje od ostalih u oblasti poljoprivredejeste to što ga prate dva zahtjeva, tačnije zahtjev za odobravanje podrške i zahtjev za odobravanje isplate. Rok za  podnošenje zahtjeva je 15. oktobar tekuće godine“, zaključila je Krasić.

Ove godine će Agrobudžetom biti podržana i prerada na gazdinstvima, ukoliko je ukupna investicija od 1000 do 12000 eura. Značajnije investicije biće obuhvaćene predstojećim IPARD-om.

Svi javni pozivi mogu se naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.