Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nova godina donijeće mnogo skuplje takse za one koji žele terase na trotoarima u strogom centru

stari_trg_nova_www
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2015. u 14:55

Na danas zakazanoj javnoj raspravi o nacrtu odluke o komunlanim taksama nije se pojavio niko.  Manjak interesovanja, neupućenost, ili nešto treće, tek nova opštinska odluka o komunlanim taksama, kojom se uređuju cijene i uslovi zakupa javnih površina, svakako je zasluživala pažnju, makar onih kojih se direktno tiče. 

Naime, svi oni koji bi u strogom centru grada, odnosno Ia zoni, da zakupe trotoare radi postavljanja terasa, otovrenog ili zatvoren tipa, od 1.januara će za to morati da izdvoje i do dva puta više novca nego dosad.

Tako će za korišćenje prostora na javnim površinama u svrhu formiranja ljetnje terase sa otvorenim šankom, privatnici ubuduće kvadratni metar terase plaćati 22,50 eura mjesečno u Ia zoni, dok će zatvorene terase, ili zastakljeni lokali, kvadrat plaćati 32 eura mjesečno.

Sekretar Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Nebojša Adžić, kaže da su novi obračun komunalnih taksi uveli zbog prevelikog zauzimanja zelenih površina i trotoara, kakav je slučaj sa Njegoševom ulicom.

„Povećali smo cijene jer smatramo da remete gradski ambijent. Ovo uopšte neće biti popularne cijene, ali smisao takse je da se u konkretnim slučajevima uvede red u prostor. Što se tiče ostalih zona zadržali smo postojeće cijene“ , objašnjava Adžić.

Adžić dodaje da je komunlana taksa povećana i za određene objekte koje se nalaze u blizini škola, kao što su na primjer kafane.

„Tu smo tražili da se privremeni objekti, takvog i sličnog tipa, oporezuju 100 odsto više nego prije, pod uslovom da  se nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola“, ističe on i dodaje da će se privremeni objekti na zelenim površinama oporezovati po 50 odsto većoj cijeni nego što je to bio slučaj dosad.

Na udaru će se naći i popularne betonske kućice koje se ne nalze u planu privremenih objekata pošto će se komunalna taksa u tom slučaju biti uvećana za 50 odsto. Cijena kvadrata betonske kućice je 16 eura u Ia zoni, dok je u prvoj duplo manja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Švajcarska kompanija 8B Capital S. A. jedina je aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona nikšićke Željezare - Čeličane i Kovačnice, zvanično je rečeno “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG).
Na sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.