Nova godina donijeće mnogo skuplje takse za one koji žele terase na trotoarima u strogom centru

stari_trg_nova_www
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2015. u 14:55

Na danas zakazanoj javnoj raspravi o nacrtu odluke o komunlanim taksama nije se pojavio niko.  Manjak interesovanja, neupućenost, ili nešto treće, tek nova opštinska odluka o komunlanim taksama, kojom se uređuju cijene i uslovi zakupa javnih površina, svakako je zasluživala pažnju, makar onih kojih se direktno tiče. 

Naime, svi oni koji bi u strogom centru grada, odnosno Ia zoni, da zakupe trotoare radi postavljanja terasa, otovrenog ili zatvoren tipa, od 1.januara će za to morati da izdvoje i do dva puta više novca nego dosad.

Tako će za korišćenje prostora na javnim površinama u svrhu formiranja ljetnje terase sa otvorenim šankom, privatnici ubuduće kvadratni metar terase plaćati 22,50 eura mjesečno u Ia zoni, dok će zatvorene terase, ili zastakljeni lokali, kvadrat plaćati 32 eura mjesečno.

Sekretar Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Nebojša Adžić, kaže da su novi obračun komunalnih taksi uveli zbog prevelikog zauzimanja zelenih površina i trotoara, kakav je slučaj sa Njegoševom ulicom.

„Povećali smo cijene jer smatramo da remete gradski ambijent. Ovo uopšte neće biti popularne cijene, ali smisao takse je da se u konkretnim slučajevima uvede red u prostor. Što se tiče ostalih zona zadržali smo postojeće cijene“ , objašnjava Adžić.

Adžić dodaje da je komunlana taksa povećana i za određene objekte koje se nalaze u blizini škola, kao što su na primjer kafane.

„Tu smo tražili da se privremeni objekti, takvog i sličnog tipa, oporezuju 100 odsto više nego prije, pod uslovom da  se nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola“, ističe on i dodaje da će se privremeni objekti na zelenim površinama oporezovati po 50 odsto većoj cijeni nego što je to bio slučaj dosad.

Na udaru će se naći i popularne betonske kućice koje se ne nalze u planu privremenih objekata pošto će se komunalna taksa u tom slučaju biti uvećana za 50 odsto. Cijena kvadrata betonske kućice je 16 eura u Ia zoni, dok je u prvoj duplo manja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.