Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
14:38
13.2.2020.

Objavljeni javni pozivi za sektor pčelarstva: Veća podrška pčelarima

Podrška sektoru pčelarstva posljednjih godina značajno se povećava i kroz ovogodišnji Agrobudžet opredijeljeno je 400.000 eura za ovaj sektor.  


Tako je ove godine povećana podrška za nabavku matica i podrška za preradu voska, a uvedena je i nova mjera  - podrška za nabavku pčelarske opreme i pribora.

Nastavlja se i podrška mladim pčelarima početnicima, koju je prethodne tri godine iskoristilo 311 mladih.

U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2020. godinu - Program unapređivanja pčelarstva, Ministarstvo je danas objavilo i pet javnih poziva za dodjelu sredstava podsticaja - mladim pčelarima početnicima; za nabavku pčelarske opreme za transport pčelinjih društava; za nabavku pribora i pčelarske opreme; za nabavku voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda; za odabir odgajivača pčelinjih matica.

"Mladi pčelari početnici i ove godine imaće podršku za nabavku 5 košnica sa pčelinjim društvima, što je dobra osnova za početak pčelarenja. Podrška za nabavku pčelinjih matica povećana je sa 4 na 5 eura po matici. Uvažavajući potrebe pčelara ove godine uključena je i podrška za nabavku opreme i pribora koji se koriste u pčelarstvu. Maksimalna podrška za ovu mjeru je do 50 odsto vrijednosti investicije, maksimalno od 400 eura do 2.000 eura, zavisno od broja košnica koje pčelar posjeduje", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pozivima su definisani uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

"Ovim putem ističemo osnovni uslov za ostvarivanje prava na podršku, a to je da pčelari moraju biti u Registru poljoprivrednih gazdinstava i pozivamo ih da to urade na vrijeme", naglašavaju oni.

Trajanje poziva je do 13. marta ove godine, osim za javni poziv za nabavku pribora i pčelarske opreme koji traje do 13. aprila.

"Važno je istaći da pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške iz Agrobudžeta. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda", kazali su iz pomenutog resora.

Zajedno sa pčelarima ostvarujemo dobre rezultate

Većinu mjera Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija.

Dobra saradnja i organizovanost Saveza, kako ističu, potvrda su da takav pristup daje rezultate.

"Tokom prethodne godine realizovana je jedna od najvažnijih aktivnosti  - stavljena je u pogon oprema za punjenje i pakovanje meda u Kući meda u Danilovgradu. Završena je Studija o strukturi prozvodnje i stavljanju na tržište meda i drugih pčelinjih proizvoda,  usvojen Odgajivačko – selekcijski program pčelinjih matica. Takođe, prvi put u crnogorski obrazovni sistem uveden je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti na nivou neformalnog obrazovanja odraslih. Tokom prošle godine počela je sa radom škola pčelarstva koja ima 28 polaznika", podsjetili su iz ministarstva.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:08
  7.4.2020.

  Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita pozvala je nadležne u državi i opštini, kao i nevladin sektor i sve koji mogu, da im pomognu, jer se nalaze u izuzetno teškoj situaciji, u kojoj su se našli ne svojom krivicom.

 • 19:58
  7.4.2020.

  U Crnoj Gori je na kraju marta bilo oko 35,52 hiljade nezaposlenih, neznatno manje nego u februaru, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

 • 18:18
  7.4.2020.

  U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju marta u blokadi bilo 18,35 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,03 odsto više nego u februaru.

 • 08:25
  7.4.2020.

  Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović saopštio je da je pomoć Evropske unije dragocjena. Istakao je međutim da EU nije u početku pojave koronavirusa dobro odreagovala, ali da se posljednjih sedmica situacija mijenja na bolje.