Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:03
16.5.2019.

Obuka za zaštitare, kuvare, frizere, računovodstvene tehničare…

Počinje realizacija programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, u koje je uključeno blizu 900 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Nadležna komisija Zavoda birala je programe saglasno interesovanju nezaposlenih, s jedne strane, a s druge, vodila se zahtjevima tržišta rada.


Direktor Zavoda Suljo Mustafić potpisao je ugovore sa licenciranim provajderima obrazovanja, koji sprovode programe u svim crnogorskim opštinama.

Programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija pohađa 461 nezaposleno lice. Oni se obučavaju za: zaštitara, računovodstvenog tehničara, rukovaoca građevinskim mašinama, frizera, kuvara, konobara, kozmetičara, keramičara, administratora, turističkog vodiča…

Ključne vještine sticaće 435 nezaposlenih. Oni se osposobljavaju za vozače, svih kategorija, za rad na računaru, uče jezike: engleski, njemački, ruski i italijanski.

Cilj programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kao jedne od mjera aktivne politike zapošljavanja, je eliminisanje obrazovnih prepreka nezaposlenih čije stečene kvalifikacije u formalnom obrazovanju ne odgovaraju potrebama na tržištu rada.

Obuke traju tri mjeseca. Nezaposleni, za to vrijeme, od Zavoda dobijaju novčanu pomoć u iznosu od 115 eura, mjesečno.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje za realizaciju programa opredijeljeno je 430.000 eura.

Od tog iznosa 330.000 eura biće utrošeno za programe sticanja stručnih kvalifikacija, a 100.000 eura za usvajanje ključnih vještina.

 

Izvor: Dnevne novine

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:15
  25.5.2019.

  Veliki broj potrošača neće ni osjetiti korekcije cijena u određenim tarifnim modelima, koji počinju da se primjenjuju 1. juna, što će se vidjeti i na računima, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Snabdijevanje Nikola Bezmarević.

 • 09:07
  24.5.2019.

  Kompanija Agroglobe koja posluje u sastavu MK Group, u Crnoj Gori bilježi odlične rezultate kroz poslovne aktivnosti Nikšićkog mlina, Fabrike stočne hrane i mlina u Spužu, kazali su iz ove kompanije.

 • 16:31
  23.5.2019.

  Naknada za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju biće ukinuta od 1. juna, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

 • 09:02
  23.5.2019.

  Najveća plata u ovoj godini bila je 54.440 eura i dobio je domaći građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja, piše Pobjeda.