Odgođena odluka o prodaji “Metalca” kompaniji “Termochem”

13695149_10206748632010063_2143514394_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2016. u 11:18

Odluka o ponudi češke firme Termokom o preuzimanju nikšićkog Metalca umjesto danas, biće poznata sredinom naredne sedmice, do kada će ispred fabričke kapije biti svakodnevna jednosatna okupljanja radnika u znak upozorenja.

Predstavnik bivših radnika, Radisav Jauković, kazao je da im je tokom razgovora jutros u Privrednom sudu sa stečajnim sudijom i upravnikom Blažom Jovanićem i Sašom Zejakom obrazloženo da će se zbog kompleksnosti postupka o češkoj ponudi odluka odložiti do sredine naredne sedmice.

“Smatramo da je riječ o ozbiljnoj ponudi, a kredibilitet češke firme lako je provjeriti. Ubijeđeni smo da u slučaju odbijanja ponude, slijedi kraj Metalca i da više niko i nikada neće raditi u toj fabrici”, rekao je Jauković agenciji Mina-business.

Predstavnici radnika, kako je kazao, predali su jutros i zahtjeve za razgovor Investiciono razvojnom fondu (IRF), Poreskoj upravi (PU) u Podgorici, ministru ekonomije Vladimiru Kavariću i predsjedniku Opštine Nikšić Veselinu Grboviću, od kojih očekuju da se uključe u rješavanje situacije i spašavanje Metalca.

Bivši radnici su tokom ranijih okupljanja ispred fabrike pozvali nadležne da prihvate ponudu češke firme, jer će u suprotnom, kako su najavili, uslijediti njihovi protesti ispred Privrednog suda, Ministarstva ekonomije i Vlade.

Takav stav obrazlažu tvrdnjom da je riječ o “kredibilnoj firmi koja garantuje pokretanje proizvodnje i isplatu potraživanja”, uz ocjenu da je češka ponuda zadnja šansa za spas te nikšićke fabrike, nakon više bezuspješnih pokušaja.

Prema riječima Jaukovića, na deveti tender poslije godinu i po napokon se pojavila češka firma Termocom i predala ponudu Privrednom sudu.

“Detalje dostavljene ponude ne znamo, ali je vlasnik u razgovoru sa nama bio izričit da će početkom septembra pokrenuti proizvodnju, do kraja godine zaposliti 30 do 50 radnika, a naredne duplo više, što je od velikog značaja za privredu Crne Gore”, saopštio je Jauković.

Dugovanja radnicima, kako je kazao, iznose oko milion eura, a češki vlasnik je saopštio da bi im sva priznata potraživanja u stečajnom postupku isplatio u tri jednake rate do 15. decembra.

Riječ je o, kako je kazao, platama i razlikama koje im se duguju, a bila bi isplaćena i potraživanja na ime drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura za 23 bivša radnika koji su 2012. godini prilikom likvidacije fabrike ostali bez posla.

”Ukoliko Privredni sud prihvati ponudu, svaki radnik bi potpisao ugovor pojedinačno i bila bi precizirana njegova prava i potraživanja. Najvažnije u ovoj priči je da Metalac radi, a kredibilitet češke firme lako je provjeriti. Bitno je da ponovo ne dođe neki švercer i trgovac da vara radnike”, poručio je Juković.

On je kazao da je u situaciji kada se rješava sudbina Metalca najmanje bitno da li je za kupovinu ponuđen mali iznos sredstava, zbog čega su navodno nezadovoljni Erste banka i Investiciono IRF, koji, kako je naveo, svoja pozajmljena kreditna sredstva bivšem vlasniku Nikoli Furundžiću treba isključivo od njega da namiruju, jer ih on nije uložio u tu fabriku.

Na oglas za prodaju imovine Montavar Metalca iz Nikšića ponudu je dostavila jedino češka kompanija Termochem u iznosu od 330 hiljada eura.

Ponuđač je ponudio i da izmiri sva potraživanja radnika koja su priznata u stečajnom postupku i utvrđena u parničnom postupku do kraja ove godine.

Privredni sud je početkom prošle godine uveo stečaj u Montavar Metalac.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.