Odobreno tri miliona eura za jačanje poljoprivrede

82368-novac-euro-foto-shutterstock-2
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.09.2016. u 08:30

Odbor izvršnih direktora grupacije Svjetske banke (SB)  odobrio je kredit za dodatno finansiranje u iznosu od tri miliona eura za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori (MIDAS).

Iz SB su saopštili da će se kroz dodatno finansiranje, nadovezujući se na uspjeh inicijalnog projekta, obezbijediti dodatni resursi za jačanje ruralnih područja i povećanje spremnosti zemlje za zahtjeve iz procesa pristupanja EU.

„Time će se omogućiti proširenje izgradnje institucionalnih kapaciteta koji su postignuti do danas za upravljanje javnim sredstvima koji su namijenjeni podršci poljoprivrede“, navodi se u saopštenju SB.

Prvobitni MIDAS projekat je do sada, kako su podsjetili, pomogao kod uspostavljanja kapaciteta Crne Gore za implementaciju sistema koji je kompatibilan sa Instrumentom za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD) – agencije za plaćanje, registra poljoprivrednih gazdinstava i pilot grant šeme slične IPARD-u kojom se podržavaju investicije u poljoprivredna gazdinstva i uvođenje agro-ekoloških mjera kroz pet ciklusa grantova.

„Oko 660 poljoprivrednika, od kojih 60 odsto žive na siromašnijem sjeveru, dobilo je grantove slične IPARD-u za poboljšanje njihove poljoprivredne proizvodnje“, kazali su predstavnici SB-a.

Projekat je, kako su dodali, podržao i jačanje sistema bezbjednosti hrane u zemlji, uključujući i izradu regulatornog okvira, izgradnju graničnog inspekcijskog punkta i unaprijeđenje nacionalnih referentnih laboratorija.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Tatiana Proskuryakova, kazala je da projekat pruža direktnu podršku građanima Crne Gore.

„Projekti poput MIDAS-a pomažu da se kreiraju radna mjesta i omogućavaju poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoju egzistenciju“, rekla je Proskuryakova.

MIDAS je takođe primjer izvrsne saradnje između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU i SB.

„Portfolio aktivnih projekata SB u Crnoj Gori uključuje četiri aktivnosti sa ukupnim iznosom od oko 120 miliona USD. Oblasti podrške uključuju životnu sredinu, poljoprovredu i ruralni razvoj, više obrazovanje i energetiku“, zaključuje se u saopštenju.

 

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.