Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odobreno tri miliona eura za jačanje poljoprivrede

82368-novac-euro-foto-shutterstock-2
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.09.2016. u 08:30

Odbor izvršnih direktora grupacije Svjetske banke (SB)  odobrio je kredit za dodatno finansiranje u iznosu od tri miliona eura za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori (MIDAS).

Iz SB su saopštili da će se kroz dodatno finansiranje, nadovezujući se na uspjeh inicijalnog projekta, obezbijediti dodatni resursi za jačanje ruralnih područja i povećanje spremnosti zemlje za zahtjeve iz procesa pristupanja EU.

„Time će se omogućiti proširenje izgradnje institucionalnih kapaciteta koji su postignuti do danas za upravljanje javnim sredstvima koji su namijenjeni podršci poljoprivrede“, navodi se u saopštenju SB.

Prvobitni MIDAS projekat je do sada, kako su podsjetili, pomogao kod uspostavljanja kapaciteta Crne Gore za implementaciju sistema koji je kompatibilan sa Instrumentom za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD) – agencije za plaćanje, registra poljoprivrednih gazdinstava i pilot grant šeme slične IPARD-u kojom se podržavaju investicije u poljoprivredna gazdinstva i uvođenje agro-ekoloških mjera kroz pet ciklusa grantova.

„Oko 660 poljoprivrednika, od kojih 60 odsto žive na siromašnijem sjeveru, dobilo je grantove slične IPARD-u za poboljšanje njihove poljoprivredne proizvodnje“, kazali su predstavnici SB-a.

Projekat je, kako su dodali, podržao i jačanje sistema bezbjednosti hrane u zemlji, uključujući i izradu regulatornog okvira, izgradnju graničnog inspekcijskog punkta i unaprijeđenje nacionalnih referentnih laboratorija.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Tatiana Proskuryakova, kazala je da projekat pruža direktnu podršku građanima Crne Gore.

„Projekti poput MIDAS-a pomažu da se kreiraju radna mjesta i omogućavaju poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoju egzistenciju“, rekla je Proskuryakova.

MIDAS je takođe primjer izvrsne saradnje između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU i SB.

„Portfolio aktivnih projekata SB u Crnoj Gori uključuje četiri aktivnosti sa ukupnim iznosom od oko 120 miliona USD. Oblasti podrške uključuju životnu sredinu, poljoprovredu i ruralni razvoj, više obrazovanje i energetiku“, zaključuje se u saopštenju.

 

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.