Otvoren IPA poziv Srbija-Crna Gora: Organizacijama na raspolaganju oko 2 miliona eura

23949400_10210461273863789_497570023_o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 24.11.2017. u 07:09

Povodom objave novog poziva za dostavljanje prijedloga projekata, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, koji se finanasira kroz instrument pretpristupne podrške IPA 2, juče je u hotelu Trebjesa održana informativna sesija.

Sesija je organizovana sa namjerom da se zainteresovani informišu kako konkurisati i pronaći partnere sa druge strane granice. Kako je saopšteno tokom sesije,mogućnosti su velike, a svi oni koji se kandiduju mogu računati na bespovratna sredstva u iznosu od minimalnih 120.000  do maksimalnih 420.000 eura.

Zainteresovani treba da do 26. januara naredne godine pronađu adekvatnog partnera sa druge strane granice i kandiduju ideju po traženim pravilima.

„Potrebno je napomenuti da svi zainteresovani podnosioci projektnih prijedloga moraju da obezbijede sopstveno kofinansiranje, odnosno 15 odsto. Dakle Evropska unija vas cijeni kao pouzdanog partnera kada vidi da ste vi opredijelili određena sredstva i time dokazujete da vam je projekat za koji aplicirate jako bitan. EU će u ovom pozivu finansirati projekte iz podrške zapošljavanju, dakle podizanje profesionalnih kompetencija kod stanovništva u programskoj oblasti, za dalje snalaženje na tržištu rada. Finansiraćemo projekte koji će imati za cilj zaštitu prirodnih resursa kroz zajedničke aktivnosti vezane za zaštitu prirodnog rezervata i sl, podizanje svijesti lokalnog stanovništa o neophodnosti zaštite životne sredine, kao i projekte koji imaju za cilj prevenciju od vanrednih situacija “ , kazao je šef zajedničkog tehničkog sekretarijata, Darko Čuguranović. 

Nikšćićka lokalna uprava je dosad kroz IPA programe uspjela da povuče oko devet miliona eura, što je, prema ocjeni prvog čovjeka grada, Veselina Grbovića, dokaz da lokalna uprava ima kapaciteta za razvijanja i realizaciju dobrih projekata.

„Nadam se da ćemo i tokom realizacije ovog Programa prekogranične saradnje sa Srbijom uspjeti da kandidujemo i realizujemo neki od projekata. U lokalnoj upravi postoje kapaciteti i za pisanje i za realizaciju projekata čime postoje svi preduslovi da se realizuju projekti sa partnerima iz Srbije“, istakao je Grbović.

Prvim pozivom je obuhvaćeno 14 opština iz Crne Gore i 10 iz Srbije, pravo da kandiduju projekte imaju organizacije iz drugih gradova, ali se prjojekat mora sprovoditi na predviđenim opštinama.

 „To jesu velike mogućnosti kako za male organizacije civilnog društva, tako i za velike institucije obzirom da projekti  treba da daju neke konkretne doprinose lokalnim zajednicama u programskom području između Srbije i Crne Gore“, kazao je Miodrag Raščeta, načelnik Direkcije za evropsku teritorijalnu saradnju.

Aplikacioni paket možete preuzeti na programskom sajtu, putem sljedećeg linka http://www.cbcsrb-mne.org/mn/newsroom/novosti/258-first-cfp-under-cbc-srb-mne-2014-2020-is-now-open .

Evropska unija izdvojila je 2.040.000,00 evra sredstava za projekte koji će biti odobreni u okviru ovog Prvog poziva za predloge projekata. Za cijeli programski period 2014-2020 obezbijeđeno je ukupno 8,4 miliona evra bespovratnih sredstava EU u cilju nastavka društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Srbije i Crne Gore. Od početka sprovođenja Programa preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU za period 2007-2013 (IPA 1) finansirano je ukupno 34 projekta koji su doprinijeli povezivanju ljudi, zajednica i privreda pograničnih regiona kako bi zajedno doprinijeli razvoju međusobne saradnje, uz korišćenje ljudskih, prirodnih, kulturnih i privrednih resursa i prednosti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.