Paklica skuplja za oko deset centi

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 04.01.2023. u 11:01
Redovno godišnje usklađivanja akciznog kalendara od 1. januara uticaće na to da cigarete poskupe za oko deset centi po paklici.

Neki zastupnici inostranih brendova cigareta već su povećali maloprodajne cijene, a ostali će to uraditi nakon praznika iako su uvećanu akcizu već počeli da plaćaju.

Akcize za cigarete u Crnoj Gori se usklađuju na osnovu dugogodišnjeg kalendara u cilju postepenog približavanja visokim akcizama u Evropskoj uniji.

Prema saopštenju Uprave prihoda i carina specifična akciza na cigarete uvećana je sa 44 eura na 47,5 eura na hiljadu komada, dok je proporcionalna smanjena sa 26 odsto na 24,5 odsto od njihove maloprodajne cijene.

”Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 50 eura na 55 eura po kilogramu, a na bezdimne duvanske proizvode sa 100 eura na 145 eura po kliogramu duvanske smjese”, navodi se u obavještenju.

Sagovornici “Vijesti” kazali su da će ove promjene uticati na povećanje maloprodajnih cijena za klasične paklice cigareta za oko deset centi, dok će uvećanje za bezdimne duvanske proizvode biti veće.

U posljednje dvije godine legalna trgovina duvanskim proizvodima povećana je za duplo u odnosu na raniji period, zbog borbe protiv sivog tržišta koja je dala dobre rezultate jer su uduplani i državni prihodi od trgovine duvanskih proizvoda.

Legalni uvoz duvanskih proizvoda za period januar novembra 2022. godine iznosio je 27,1 milion eura, dok je u istom periodu 2019. godine iznosio 12,8 miliona.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.