Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počeo projekat 1000 +: U Nikšiću u ponudi 47 stanova

zgrada
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 18.03.2016. u 08:41

Od 753 stana, koliko je predviđeno na nivou Crne Gore u okviru projekta 1000 + stanova, za Nikšić je opredijeljeno 47. 

Marija Mirjačić, iz Direktorata za razvoj stanovanja pri Ministarstva održivog razvoja i turizma, za televiziju Nikšića kazala je da su u ponudi tri lokacije Stara Varoš, Rastoci, kao i zgrada pod Trebjesom u blizini OŠ „Mileva Lajović Lalatović“.

„ ‘Grading’ je ponudio 19 stanova, ‘LD Group’ 16 i ‘Zla gora’ 12 stanova. Prosječna cijena ‘Gradinga’ je 800 eura, ‘LD Dropu-e’ je 650 eura, a ‘Zla gora’ stanove nudi u projskeu po 720 eura“, ističe Mirjačić,

„Grading“ i „Zla Gora“  su ponudili izgrađene objekte, dok LD Group nudi objekat u izgradnji, čiji je završetak radova previđen za oktobar tekuće godine. Zanteresovani građani bankama mogu podnijeti potrebnu dokumentaciju od ponedjeljka 21. marta i rok za predaju je mjesec.

„Zahtjev za kredit, uz dokumentaciju koja će biti precizirana i propisana  javnim pozivom, treba predati službenicima u bankama. Posao banaka je da, ukoliko je dokumentacija kompletna, građaninu koji je podnio zahtjev izdaju potvrdu sa ispisanom šifrom, vremenom i mjestom predaje zahtjeva. Ta šifra će potom biti objavljena na sajtu projekta 1000 + kako bi svi mogli da prate status svoje aplikacije“, objašnjava ona.

Prioriteti su najsenzitivnije kategorije kao što su samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, žrtve nasilja u porodici. Opšti uslovi su obavezno crnogorsko državljansto, da se rješava stambeno pitanje u mjestu prebivališta i da je podnosilac zahtjeva kreditno sposoban.

„ Naime, podnosilac zahtjeva ne smije imati više od 600 eura mjesečih primanja ,svaki naredni član više od 420 eura. Znači za mladi bračni par mjesečna primanja zbirno ne smiju preći preko 1020 eura“, ističe Milović.

Ono što nije bilo definisano javnim pozivom, a što je u pregovorima sa bankama dogovoreno, jeste da je predviđena mogućnost da banka može krajnjem korisniku kredita odobriti grejs period do 12 mjeseci za kupovinu stambenog objekta u izgradnji, ukoliko je potrebno prenijeti investitoru sredstva kredita prije završetka pomenutog objekta. U roku trajanja grejs perioda krajni korisnik kredita će Banci plaćati kamatu na mjesečnom nivou”

Struktura stana koju korisnik može da kupi kreditnim sredstvima dodijeljenim u skladu sa ovom odlukom, određuje se prema broju članova porodičnog domaćinstva, i to za jednočlano i dvočlano porodično domaćinstvo –garsonjera ili jednosoban stan, površine od 24 metra kvadratna do 46 metra kvadratna, za bračne supružnike kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina starosti bez djece –jednosoban ili dvosoban stan, površine od 47 metra kvadratna do 60 metra kvadratna, za tročlano porodično domaćinstvo–jednosoban ili dvosoban stan, površine od 61 metra kvadratna do 73 metra kvadratna, za četvoročlano porodično domaćinstvo – dvosoban ili trosoban stan, površine od 74 do 88 metara kvadratnih i porodično domaćinstvo sa više od četiri člana – trosoban ili veći stan, maksimalne površine do 99 metra kvadratna.

Kampatna stopa je fiksna i iznosi 3.99 eura. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.
Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da je dosadašnje isporučivanje rezultata u resoru kojim rukovodi rezultat posvećenosti i drugačijeg pristupa poslu. Razvoj saobraćajne infrastrukture jedan je od prioriteta, a izvođačima radova poručuje da će svako kršenje ugovora sa državom i probijanje rokova rezultirati raskidom ugovora.