Podrška razvoju ženskog preduzetništva u Nikšiću

govornice
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 18.02.2019. u 14:19

Asocijacija poslovnih žena Crne Gore danas je u Robnoj kući “Nikšićanka” najavila početak realizacije edukacija u okviru projekta “Zajedno jači- Razvoj proizvoda i internacionalizacije - STRONGER” finansiranog iz Interreg IPA Pograma prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Projekat STRONGER reailizujemo od novebra 2017. godine i trajaće do januara 2020. Nastojali smo da uključimo što više potencijalnih korisnika i korisnica koji se bave prikupljanjem, preradom i plasmanom začinskog, ljekovitog i mediteranskog bilja iz centralnog i južnog dijela Crne Gore, kojima ćemo kao i do sada pružiti maksimalnu podršku. Članice Asocijacije su u najvećem broju vlasnice biznisa i one se trude da svojim radom daju doprinos razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i uvijek kada treba pruže nesebičnu podršku svima koji žele da počnu da se bave biznisom”, kazala je predsjednica Asocijacije poslovnih žena, Ljubica Kostić Bukarica dodajući da je ova godina izuzetno značajna za njih jer obilježavaju desetogodišnjicu rada, te planiraju da realizuju niz radionica, konferencija i okruglih stolova u čitavoj Crnoj Gori.

Savjetnica u Kancelariji za evropske integracije, Nina Dakić ukazala je na uspješno realizovanje Prvog poziva koji je dostigao veliko interesovanje partnera iz sve tri države u okviru kojeg su dostavljena 164 predloga projekta za koji je bilo opredijeljeno 25 miliona eura.

 “U toku je proces evaluacije projekta Drugog poziva, koji je bio otvoren do 21. decembra 2018. godine i za koji je opredijeljeno 26 miliona eura. Dostavljeno je ukupno 161 predloga projekta ukupne vrijednosti 200 miliona eura. Rezultate poziva možemo očekivati najkasnije do semptebra 2019. godine”, istakla je ona.

Menadžerka projekta, Budimka Golubović najavila je buduće edukacije i ostale aktivnosti koje su predviđene projektom.

“Dugoročno najznačajniji efekat projekta će predstaviti planirani specijalizovani programi obuka za buduće trenere i preduzetnike/ce koji se bave prikupljanjem i preradom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Oblasti u kojima će biti organizovane obuke su: marketing i brendiranje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja, standardizacija proizvoda i internacionalizacija, elektronska trgovina. Obuke če biti organizovane u Nikšiču i do sada smo kroz upitnike mapirali i pozvali veliki broj polaznika iz južne i centralne Crne Gore. U navedenim segmentima korisnike će obučavati renomirani predavači i imaće priliku da usvoje nova znanja i vještine”, najavila je Golubović dodajući da će krajem juna biti organizovana dva studijska putovanja – jedno u Provansu za prerađivače ljekobilja, a posebno proizvođače eteričnih ulja, a drugo u Bugarsku za oblast klastera i udruživanja.

Ona je ukazala da u Crnoj Gori sve veći broj žena se opredijeljuje za pokretanje sopstvenog biznisa.

“Nezvanični podaci Poreske uprave za prošlu, odnosno pretprošlu  godinu  su pokazuli da je 25 odsto biznisa u vlasništvu žena. Još uvijek ne postoji razvrstavanje vlasništva preduzeća na žene i muškarce. Međutim, koliko smo mi primijetili po našim članicama, stalno raste interesovanje žena da sarađuju jedna sa drugom”, naglasila je ona.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Brodsko posavske županije- CTR, Udreženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacija Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru.

Vrijednost ovog projekta je nepunih million eura na nivou svih pet partnera od čega je učešće STRONGER organizacije 200 hiljada, a podrška Ministarstva javne uprave je 15 odsto.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.
Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.