Porodični biznis: Dačevići iz Župe proizvode čak 15 vrsta sireva

dacevic
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 08.01.2016. u 16:19

Sami svoje gazde. Šta drugo reći za Miletu i Milicu Dačević iz sela Oblatno u nikšićkoj Župi. Oni već šest godina uzgajaju krave i proizvode čak 15 vrsta domaćeg sira. U posao su uključili i djecu , a proizvodnju obavljaju ručno bez pomoći savremene tehnologije i u improvizovanoj sirari.

Porodica Dačevića od davnina se bavila stočarstvom i to uzgojem ovaca. Porodično naslijeđe odlučio je da prekine Mileta koji se  2010 godine preorjentisao na uzgajanje krava. Sa malo ušteđevine, uz podršku kuma i sa kreditom uspio je, kaže, da kupi pet junica iz Austrije, par iz Podgorice i tako osnuje farmu krava.  Mileta ističe da je prvo želio da mlijeko , kako i većina farmera, poradje lokalnoj mljekari, ali dogovor nije uspio postići i sa  porodicom odlučuje da pokrene proizvodnju sira. 

“  Odlučio sam, da uz podršku familije,  pokrenem svoju proizvodnju. Početak kao i savaki bio je težak. Uslijedio je period učenja, usavršavanja koji i danas traje”, kaže Dačević.

Sir proizvode ručno

Kako je započeo proizvodnju sira, prije šest godina, tako je i danas obavlja. Ručni rad, bez pomoći mašina, ali i bez pomoći stručnjaka dao je rezulate koji su Dačeviće ohrabrili da nastave.

“ U  tu našu skromnu sirevnu još niko stručan nije ušao da bi mi davao  neki  recept, ili savjete. Sve što danas proizvodimo ja i žena Milica  smo sami osmislili. Nemamo čak ni mašine, osima vakumirke. Sve se radi ručno na stare načine. To su uglavnom masni i polumasni sirevi sa raznim dodacima, kao i mladi sir i mladi kajmak.  Skora svaki sir ima dodatke kao što su ljekovito bilje, paprika, orasi, susam, masline”, naglasio je Dačević.

Plasman i prodaja dobri

Prodajom i plasmanom Dačevići su zadaovoljni.   Sirevi su traženi, ali prodaja zavisi od vremena, uspješnosti ljetnje i zimske sezone i količine mlijeka. Mileta kaže da se količinski najviše traži mladi sir, zbog cijene, a da od ostalih najbolje prolaze dimljeni i polumasni.

“ Sireve najviše prodajem u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom i Kotoru gdje imam dva otkupljivača.  Sa plasmanom sam zadovoljan. Ima momenata kada je veća potražnja nego proizvodnja, a ima  momenata kada je otežano. Sve u svemu solidna je prodaja”, napominje Dačević.

No,  iako je prodaja dobra, zarada, priznaje, ne prati uloženi trud. 

“ Dobit nije onolika koliko se radi.  U posao je uključena čitava porodica i kada bi sabirali  koliko  sati radimo trebalo bi  da  imamo  najmanje  pet skromnih plata, a ovako imamo  jednu od koje se može živjeti”, ističe Dačević.

Kako bi se zarada povećala potrebna su dodatna ulaganja, širenje tržišta i unapređenje porizvodnje. Mileta se nada da će vremenom uspjeti da nabavi bar dio mašina koje bi olakšale rad i smanjile vrijeme proizvodnje. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198,91 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.
Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.