Postoji potencijal za razvoj ruralnog turizma u Crnoj Gori, ali je potrebno više ulagati

58876495_1079510822258666_4448153759947685888_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 23.04.2019. u 12:40

Na današnjoj konferenciji pod nazivom „Turizam vođen inovacijama“, koja je organizovana u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“, poseban akcenat je stavljen na razvoj ruralnog turizma na sjeveru Crne Gore jer je upravo taj vid turizma prepoznat kao značajan resurs koji nije dovoljno valorizovan.

Državni sekretar Ministrastva održivog razvoja David Davidović, ocijenio je da potrebno puno više raditi na razvoju ruralnog turizma i istakao da je u ovom trenutka potrebno uključite sve resurse, kapacitete i znanja da bi zajedničkim snagama razvijajali potencijal. Prema njegovim riječima, zahvaljujući mjerama podrške koje je sprovelo Ministarstvo broj ruralnih domaćinstava u proteklih 12 mjeseci je porastao tri i po puta.

“Ono što je naša namjera u Ministarstvu u narednom periodu jeste da mjere podrške za razvoj ruralnog turizma još više osnažimo. Kao potvrda toga je činjenica da smo sam proces dobijanja odobrenja za rad sesoskih domaćinstava izmjenama i dopunama zakona o turizmu vratili u nadležnost Ministarstva, čime ćemo da se bavimo ozbiljno u narednom periodui da budemo potuno otvoreni. Rezultati koje smo ostvarili je daleko od onoga što je naš potencijal. Ako ćemo da prićamo o ozbiljnoj prezentaciji seoskih domaćinstava i ruralnog turizma, ako ćemo da to bude jedan segment koji će da bude sastvani dio nacionalne kampanje, moramo da povećamo broj ljudi koji se time bavi, moramo sa njima da radimo, moramo da objasnimo šta se sve može napraviti i na koji način“, objasnio je Davidović.

Milan Korać ispred Oštine Nikšić istakao je nekoliko bitnih preduslova koje je opština Nikšić u prethodnim godinama realizovala i koje planirala realizovati sa ciljem stvaranje dobre osnove, kako za razvoj turizma, tako i ostalih privrednih grana. 

“Prije svega tu se misli na vodosnabdijevanje, putnu infrastrukturu i energetiku, koji su značajno unaprijeđeni brojnim projektima realizovanim na seoskom području. Podstrek razvoja seoskih gazdinstava ogleda se u privredno-turističkim manifestacijama, kao i novogodišnjem sajmu hrane” rekao je Milan Korać ispred Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović najavio je da će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura za izgradnju i razvoj skijališta u Crnoj Gori. 

„U skladu sa poslovnom politikom Vlade izgradnja planiranih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle planirana je u dvije faze. Prva faza se odnosi na izgradnju pristupnih puteva, parkinga, igradnja najmodernij žičara i staza, nabavka prateće mehanizacije i opreme. Druga faza obuhvata izgradnju akumulacionih jezera i sistema za vještački snijeg“, najavio je Popović.

Prisutnima se obratio i Ratko Bataković, direktor IPC Tehnopolis, koji je izrazio nadu da će inovativnim pristupom u turizmu, ruralna područja i sjever Crne Gore biti više uključeni u razvoj ove privredne grane i države sveukupno.

Na konferenciji je održana i panel diskusija, koju je vodio prof. dr Ilija Moric, dok su učesnici bili direktori lokalnih turističkih organizacija Žabljaka, Pljevalja, Plava, Cetinja, Plužina, kao i direktorica turističke agencije “Rams”.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao.
Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od punude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima.
Na kraju februara ove godine u Crnoj Gori je bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom periodu 2023, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).