Autor: onogost.me
Foto: PR Centar
10:33
22.10.2020.

Povlašćenim proizvođačima električne energije isplaćeno 14 miliona eura

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno 14,27 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), koji su dostavljeni Pobjedi. Oni su ove godine proizveli 290,9 miliona kilovatsati, a podsticaji su isplaćeni za 31 elektranu u vlasništvu 20 preduzeća.

 


Od maja 2014. do kraja septembra ove godine povlašćenim proizvođačima je isplaćeno 47,1 milion eura.

Vjetroelektrane

Ove godine najviše novca 6,86 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila je kompanija Krnovo Green Energy, koja je u prvih devet mjeseci proizvela 134,2 miliona kWh. Izvršni direktor ove nikšićke firme je Toni Karabatić, a vlasnici su Krnovo holding i Masdar iz Abu Dabija. Kompanija je od 2017. dobila ukupno 27,36 miliona eura podsticaja. VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavatsati, a koštala je 120 miliona eura.

Kompanija Možura Wind Park, koja upravlja sa VE Možura, u prvih devet mjeseci dobila je 4,46 miliona eura podsticaja za 92,3 miliona kWh. Status povlašćenog proizvođača je dobila krajem prošle godine, instalisana je snaga 46 megavata i godišnje proizvodnje 120 gigavatsati, a koštala je 90 miliona eura. Vlasnici su malteške državne kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti. Vlasnici Enemalte su malteška vlada i kineska kompanija Shangay electric, koja je bila izvođač radova na Možuri. Vlasnici Malta Montenegro Swind Powera su International Renewable Energy Development (70 odsto), of-šor firma Vestigo Clean Energy (20 odsto) i Envision Energy Internacional iz Hong Konga (10 odsto). MN: Male HE

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najveći podsticaj od 855.957eura za prvih devet mjeseci dobilaje beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima sedam mHE (Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Sekular i Jelovica 2). Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović.

Podgorička kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje u prvih devet mjeseci dobila 620.755 eura. Vlasnici su Željko Mišković, Predrag Bajović, Mladen i Nikola Rabrenović. Igma energy iz Andrijevice, vlasništvo Igora Mašovića, je za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 233.734 eura. Vlasnik ovog preduzeća je Igma Grand Igora Mašovića.

Kompaniji Synergy isplaćeno je 115.774 eura za mHE Vrelo, a vlasnici su Željko Đuranović, Vuk Rajković, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Oni su, zajedno sa Florinom Krasnićijem i češkom firmom Vodni zdroje, osnivači kompanije Hydro Bistrica, koja je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 301.948 eura.

Preduzeću Nord energy, vlasništvo Vlastimira Golubovića, za mHE Šeremet potok isplaćeno je 122.963 eura, a Simes inženjeringu, čiji je osnivač Slaven Milić, za mHE Ljevak 52.185 eura.

Peduzeću Small Hydro Power Mojanska za tri mHE Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3 isplaćeno je 315.825 eura, firmi Small Hydro Power Kutska za mHE Kutska 1 i Kutska 2 151.590 eura. Osnivači andrijevičkih preduzeća su Slobodan Popović, Igor Mašović i Željko Savović.

Podgoričkom preduzeću BB Hidro je za mHE Lipovska Bistrica u ovoj godini isplaćeno 12.839 eura. Ova elektrana je prve kilovatsate proizvela u maju, a u julu i avgustu nije imala proizvodnju. Vlasnici firme BB Hidro su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović.

Kolašinska kompanija Power AB Group je na osnovu podsticaja za mHE Bukovica dobila 8.986 eura. Osnivač togpreduzeća je podgorička firma Tehno plus, čiji vlasnik je Dragan Andrijašević.

Kolašinskom preduzeću Virdi Progressum je za mHE Paljevinska isplaćeno 3.214 eura. Vlasnik ove fime je Aleksandar Mrdak, podgoričko preduzeće BMP Gradnja (vlasnik Božidar Bošković), hercegnovska firma Perla (vlasnici Igor i Ivan Popović) i preduzeće Tradewins Adriatic LLC iz Baltimora.

I danilovgradsko’preduzeće Zeta Energy je sa svojom mHE „Slap Zete“ ušla u sistem podsticaja. Ova firma je dobila 1.518 eura. U septembru je ova elektrana proizvela 55.200 kWh. Ova kompanija je nedavno od RAE dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za ovu nedavno rekonstruisanu mHE. Status povlašćenog proizvođača važi 12 godina. „Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine, a od 2010. godi.ne posluju u sastavu kompanije Zeta Energy, koja je zajedničko preduzece Elektroprivrede i norveške NTE.

Od vlasnika pet solarnih elektrana najviše podsticaja 67.042 eura dobilaje danilovgradska firma Eco Solar System za pogon u Martinićima, čiji je vlasnik Božidar Jokić. Preduzece Bar kod, vlasništvo Miomira Mrvaljevića, naplatilo je 49.600 eura za elektranu u Donjoj Gorici, dok je podgorička Invicta, vlasništvo Ilije Gazivode i Željka Vukčevića za pogon u Bandićima naplatila 32.362 eura.

Solarne

Podgorička kompanija Alliance, u čijem vlasništvu je istoimena solarna elektrana, počela je da dobija podsticaje od jula, kada je pokrenuta proizvodnja u ovom pogonu koji se nalazi na krovu njihovog poslovnog objekta u Donjoj Gorici. Do sada je kompanija u vlasništvu Ratka Pavićevića dobila 4.143 eura. Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom prošle godine na 0,9439 centa po kWh. Od juna prošle godine domaćinstva za prvih 300 potrošenih kWh ne plaćaju podsticaje, već to radi Vlada od akcize naugalj.

Fudbalski savez inkasirao 290 eura

I solarna elektrana Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) od avgusta je počela proizvodnju i ušla u sistem podsticaja. Ovaj pogon instaliran je na upravnoj zgradi FSCG u podgoričkom naselju Stari aerodrom. FSCG je po osnovu dvomjesečne proizvodnje isplaćeno 290 eura.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:38
  28.11.2020.

  Vanpijačna prodaja drva uz Ulicu Serdara Šćepana, biće izmještena na uređeni plato kod “starog pazarišta” uz Ulicu Bistrica IV, saopšteno je iz lokalne samouprave.

 • 17:04
  27.11.2020.

  Sva društva za osiguranje u Crnoj Gori su za prvih devet mjeseci poslovala s dobitkom i bila likvidna, solventna i profitabilna, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

 • 12:24
  27.11.2020.

  Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

   

 • 11:24
  27.11.2020.

  Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.