Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poziv za idejni projekat za drugu dionicu auto-puta

Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 31.01.2024. u 14:55
Preduzeće Monteput raspisalo je javni poziv za izradu idejnog projekta autoputa Bar – Boljare, dionica Andrijevica – Berane – Boljare, dužine oko 50 km, saopšteno je Portalu RTCG iz Vlade.

Investitor Projekta je Vlada Crne Gore, odnosno preduzeće Monteput. Kako se navodi u Javnom pozivu, procijenjena vrijednost nabavke je 5 miliona eura.

"Ova dionica predstavlja vitalni korak u razvoju crnogorske infrastrukture, obećavajući unapređenje saobraćajne mreže i regionalne povezanosti. Putni pravac Beograd – Južni Jadran predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM-a (od Gdanjska do Atine i Istanbula) sa Jadranskim morem. Autoput Bar – Boljare je dio putnog pravca TEM kroz Crnu Goru", navode iz Vlade.

Prema javnom pozivu, projektant je u obavezi da uradi Idejni projekat koji, po sadržaju, obimu, tehničkim rješenjima i detaljima, obezbjeđuje sve neophodne podatke i uslove za izvođenje i završetak svih radova, kao i nabavku i ugradnju opreme, probni rad i fukcionalna ispitivanja.

Projekat mora biti urađen tako da su uključeni svi radovi, koji su neophodni za potpunu funkcionalnalnost i kompletnost predmetne dionice autoputa.

Do sada je urađena sljedeća projektna dokumentacija vezana za ovu dionicu autoputa, koje se projektant treba pridržavati:

- Idejni projekat autoputa za dionicu Mateševo – Andrijevica;

- Idejno rješenje autoputa za dionicu Andrijevica – Berane – Boljare.

Urađenu dokumentaciju Investitor će izabranom Projektantu staviti na raspolaganje pri izradi Idejnog projekta. Idejni projekat predstavlja dalju razradu Idejnog rješenja uz uvažavanje zahtjeva i komentara i preporuka Komisije za reviziju.

"Pristup projektovanju treba da bude multidisciplinaran uz sagledavanje svih ekonomskih, prostornih, ekoloških i drugih posljedica izgradnje. Prioritet je integracija modernih tehnologija i sistema koji su kompatibilni sa već izgrađenim dijelom autoputa Smokovac – Mateševo. Na ovaj način će se obezbijediti da se subjekat održavanja i upravljanja autoputem ne suočava sa problemima koji bi nastali kao posljedica izgradnje različito projektovanih i nekompatibilnih sistema sa istom funkcijom", saopšteno je iz Vlade.

Detalji Javnog poziva su dostupni na linku: https://cejn.gov.me/tenders/view-tender/66147.

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić je krajem decembra 2023. na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore kazao da Vlada namjerava da u januaru raspiše šest tendera za idejna rješenja za dva auto-puta i četiri brze autoceste.

Kako je pojasnio, riječ je, između ostalog, o preostalim dionicama auto-puta Bar-Boljare, jadransko-jonskom putu, te cesti Bijelo Polje - Pljevlja- Sarajevo. Plan je, kako je kazao Spajić, da Crna Gora do kraja 2030. godine završi izgradnju oba auto-puta i četiri brze auto-ceste.

"Plan je da kapitalni budžet bude 900 miliona eura", kazao je Spajić i dodao da se Crna Gora može bez problema zadužiti za te potrebe.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.