Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljamo stanare Tehnopolisa: Fontis sol

biznis
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2016. u 14:14

Fontis sol je privredno društvo registrovano za proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora. 

Radi se o energiji Sunca, zemlje, bunarske vode, vazduha i vjetra, kaže za portal Onogošt vlasnik firme, Veselin Vučurović, čija je biznis ideja zadovoljila kriterijume Tehnopolisa.

Vučurović kaže da će njihova misija u sadašnjoj fazi biti da, prije svega, informišu građane o prednostima koje nude onbovljivi izvori energije i benefitima koji se, u krajnjem, odražavaju na kućni budžet ako se uzmu u obzir ne tako mali računi za struju.

„Radi se o energentima koji su u prirodi besplatni. Energija je čista i energija je stabilna. Postoje danas razvijeni tehnološki sistemi da koriste te izvore i da proizvode dovoljno toplote i dovoljno električne energije na svakoj tački Zemljine kugle. Na kraju, samo je pitanje investitora da li može to da obezbijedi. Moto firme Fontis sol je „Dajte nam plac, obezbijedićemo vam dovoljno energije za vaš objekat“, kaže Vučurović i objašnjava da to jednostavno znači dovoljno energije za sve potrebe jednog domaćinstva.

Samu realizaciju određenog energetskog, ili toplotnog projekta, definišu, ističe on, klimatski uslovi na lokaciji gdje se nalazi objekat.

„Prvo se radi test prijemnih energija. Svakog dana Sunce dolazi i uveče ga nema, pa iako od Sunca dolazi na Zemlju svega jedan promil energije, ta energija je veća od 10.000 puta od svih termo, hidro i nuklearnih centrala koje postoje na Zemlji. Taj obejkat bi, ukratko rečeno, dobio energetsku samostalnost. To znači investiranje u budućnost“, ističe on i dodaje da realizacijom solarnog projekta prestaje potreba da se plaća energija po drugom osnovu.

„Za one kapacitete za koje ste investirali, vi dobijate potrebnu energiju i vi se isključujete sa mreže, ili isključujete agregate ako nijeste na mreži, na primjer drva, ugalj itd“, jasan je Vučurović.

On napominje da se u cijeloj priči radi o dvije tehnologije. Jedna je za proizvodnju toplote, druga za proizvodnju struje.

„Tehnologija za proizvodnju toplote je vrlo isplativa. Uloženo se vraća za 2 do 4 godine od investicije, zavisno od projekta i zavisno od aktuelne cijene struje. Električna energija je nešto skuplja, zato što se radi o sistemu koji podrazumijeva u prvom redu solarne baterije. Znači, kada nema proizvodnje noću, vi morate obezbijediti akumulaciju dnevne proizvodnje da bi je mogli trošiti tokom noći. U cijeloj priči jedini uslov je da vam je objekat solidno izolovan, da su gubici toplote što manji“, objašnjava on i dodaje na kraju da bi prilikom realizacije projekta valjalo razmišljati i o energetskoj efikasnoti koja podrazumijeva, kako zaključuje, da imate minimalne kućne potrošače, proizvode A++ kategorije.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.