Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljen Agrobudžet: Veće premije za priplodne krave, mlade farmere, oštriji kriterijumi za mlijeko…

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 19.03.2024. u 13:57
Agrobudžet je donešen u zakonskom roku i nije bilo kašnjenja a njime su povećane premije za priplodne krave i junice, poošteni kriterijumi za proizvodnju mlijeka, uvedene naknade za ćureće meso, značajno povećana podrška mladim farmerima, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

To je saopštio na konferenciji povodom predstavljanja ovogodišnjeg Agrobudžeta, koji je vrijedan 75,06 miliona eura a usvojen je na sjednici Vlade prošle sedmice. Za njega će iz državne kase biti izdvojeno 51,35 miliona eura, iz donacija 15,56 miliona, dok je iz kredita namijenjeno 8,15 miliona eura.

Premije za priplodne krave i junice su povećane, naveo je Joković, sa 85 eura na 100 eura. Naglasio je da će se novi kriterijumi za mlijeko primjenjivati od jula kako bi se proizvođačima dalo vrijeme da prilagode svoju proizvodnju, pa domaći mljekari sada mogu dobiti 20 centi po litru, u odnosu na prošlogodišnjih 17. Premije za pileće meso su ostale na nivou iz 2023., ali su uvedene i premije za ćureće meso. Naknade za mlade farmere pojasnio je Joković, povećane su sa 70 na 200 eura. Dodao je da je voćarstvo prošle godine bilo ispod nivoa, te da se nada da će ove godine taj sektor biti bolji.

Joković je najavio da je razgovarao da sa poljoprivrednim proizvođačima i da se nada podršci Ministarstva finansija, da se za njih ukinu akcize na gorivo koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

"U tome postoje standardi, mi smo napravili projekcije koje smo ovih dana dostavili Ministarstvu finansija. Ja sam već razgovarao sa ministrom Vukovićem, ima razumijevanja i interesovanja, i to bi bila dodatna investicija u poljoprivredu", pojasnio je Joković.

Joković je naveo da je kroz IPARD II potrošeno više novca nego što su planirali te da su prethodne jeseni, imali povlačenje sredstava koje je 500 hiljada eura prešlo plan. IPARD program sadrži bespovratni novac za podršku razvoju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede. Novac se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, ili da se vrati EU.

Direktor Direktorata za plaćanje Marko Radonjić istakao je da je na raspolaganju bilo ukupno 37 miliona eura, te da je do sada potrošeno 23 miliona eura. On je naveo da za preostalih 14 miliona u toku ove godine, već imaju prijavljene pa smatra da nijedan euro neće biti vraćen EU.

Direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević naglasio je da su staračke naknade vezane za Agrobudžet pa će biti isplaćene nakon njegovog usvajanja, odnosno kada izađe u Službenom listu i postane operativan, što se očekuje danas ili sjutra.

"Agrobudžet će danas ili sjutra izaći u Službenom listu, pa će biti operativan za sva zaostala potraživanja, uključujući staračke naknade za dva mjeseca, za januar i februar. Za 3.370 korisnika biće isplaćene vrlo brzo", kazao je Cimbaljević.

Joković je pojasnio da staračke naknade ove godine iznose 70 odsto minimalne penzije, odnosno 315 eura. Pravo na ovu naknadu ima nosilac poljoprivrednog domaćinstva ako je stariji od 65 godina (za muškarce), odnosno 60 godina (za žene), živi na selu, bavi se poljoprivredom i ne ostvaruje primanja po drugom osnovu. U Agrobudžetu je planirano i 12,84 miliona eura za staračke naknade.

Za jačanje veterinarske službe u slučaju pojave afričke kuge svinja, Agrobudžetom je pripremljeno 400 hiljada eura, istakao je Joković. Naveo je da su ove godine pripremili i više novca za podršku proizvodnji vina, za male proizvođače, te da su namijenili tri miliona eura za razvoj putne infrastrukture. Naveo je da su kada je u pitanju ribarstvo, pokušali da ublaže ionako već visoke troškove koje taj sektor ima. Spremili su novac i za slatkovodno ribarstvo i to 439 hiljada eura, posebno radi obnove ribljeg fonda.

 

 

 

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.